10)Σπουδάζω με Υποτροφία: Το πρόγραμμα που δίνει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση

Η Equal Society είναι ένας  ανεξάρτητος οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών με ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων στα πεδία της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι πρωτοβουλίες «E-gnosis» και «Σπουδάζω με Υποτροφία» αποτελούν τις πλέον σημαντικές δράσεις του οργανισμού, έχοντας συμβάλει από το 2012 στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, τη δωρεάν εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες και την παροχή υποτροφιών πλήρους φοίτησης στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία» υλοποιείται φέτος για δέκατη χρονιά. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 380 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 4,6 εκατ. ευρώ.  Για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία» προσφέρει περισσότερες από 30 υποτροφίες υπηρετώντας τη βασική του επιδίωξη για «Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης» στην Εκπαίδευση για όλους. 

“Κάθε χρόνο λαμβάνουμε εκατοντάδες αιτήσεις”, μάς είπε ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του οργανισμού. “Οι πιο δημοφιλείς τομείς είναι τα μεταπτυχιακά στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, την οικονομία και τη διοίκηση. Τα κριτήρια επιλογής είναι κοινωνικά, εισοδηματικά αλλά και ακαδημαϊκά. Κάθε υποψήφιος έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση για μία υποτροφία. Εάν δεν επιλεγεί, έχει τη δυνατότητα να κάνει και άλλη αίτηση, εφόσον δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής σε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα.” Ενδεικτικά, κάποια από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Mediterranean College, το IST Studies και άλλα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Φέτος, με την υποστήριξη της e-food, προσφέρεται μία θέση στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Τεχνητή Νοημοσύνη» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Μικροί Υπότροφοι” μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών να μάθουν ξένες γλώσσες.

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα  «Σπουδάζω με Υποτροφία» και για να υποβάλετε αίτηση μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://spoudazomeypotrofia.gr/

Μαρία Δένδια