14)Στην Αλόννησο πρώτο πολύ-επίπεδο θαλάσσιο και υποβρύχιο πάρκο στον κόσμο

Την εμπειρία από τη λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στην Αλόννησο επιχείρησε να μεταφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης στο πλαίσιο της πρώτης διαπεριφερειακής ημερίδας με θέμα Θαλάσσιος Τουρισμός – Γιώτινγκ – Κατάδυση.

Ενδιαφέρον παρά την πανδημία
Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του υποβρυχίου μουσείου οδήγησαν στην προσέλευση περισσότερων αυτοδυτών. Οι επισκέπτες του νησιού αγνόησαν τις δυσκολίες για τις μετακινήσεις κατά το προηγούμενο καλοκαίρι λόγω του Covid-19, επισκέφθηκαν την Αλόννησο και το ναυάγιο της Περιστέρας και δήλωσαν πρόθυμοι να ξαναζήσουν σύντομα τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Οι προοπτικές για το νησί
Έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την αξιοποίηση και λειτουργία και των υπολοίπων έξι ναυαγίων της Αλοννήσου και ενδεχομένως και κάποιων πρόσθετων που δεν  έχουν ακόμη ερευνηθεί, δημιουργώντας το πρώτο και μοναδικό πάρκο αρχαίων ναυαγίων στον κόσμο. «Σε αυτό το μοναδικό καταδυτικό περιβάλλον, οι αυτοδύτες θα μπορούν να απολαύσουν μία υποθαλάσσια πανδαισία ναυαγίων σε ένα γεμάτο πρόγραμμα επτά ως δέκα ημερών, που όμοιο του δεν θα υπάρχει αλλού στον κόσμο. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία το πρώτου υποβρυχίου αρχαιολογικού πάρκου  της Ελλάδας που θα βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης. Ένα όραμα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, μιλώντας για το πρώτο πολύ-επίπεδο, θαλάσσιο & υποβρύχιο πάρκο του κόσμου!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης.