10)Ανάσα Ζωής: Πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη στήριξη της Johnson & Johnson

καρκίνος του Πνεύμονα είναι η πρώτη σε αριθμό αιτία θανάτου από καρκίνο και οι 8 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ μόνον το 19% ανιχνεύεται έγκαιρα.

H νέα κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αφορά στην ενημέρωση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Πνεύμονα και στη διακοπή καπνίσματος και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο Υπουργός Υγείας συνεχάρη την Πνευμονολογική εταιρεία για την πρωτοβουλία και εστίασε στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε τη στήριξη της προσπάθειας λέγοντας: «Θέλουμε να είμαστε και είμαστε, ως επίσημη πολιτεία, σύμμαχοι σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία επιστημονικών φορέων, δίπλα σε ενεργά μέλη μίας κοινωνίας πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στ. Λουκίδης δήλωσε ότι πρόθεση της Πνευμονολογικής, σε αυτή τη μάχη είναι η πρωτοβουλία αυτή να έχει θεσμική και κοινωνική παρουσία διάρκειας.

Εν συνεχεία η Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα παρότρυνε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας σημείωσε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

Η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Γεωργία Χαρδαβέλλα, στην παρέμβασή της ανέφερε πως «η δημιουργία των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προ συμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι στους άμεσους στόχους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με σκοπό να καθοδηγήσουμε και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».

Ο Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γκιόζος, υπογράμμισε την ανάγκη και την αξία της ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση.

O Διευθύνων Σύμβουλος Johnson & Johnson Ελλάς ΑΕΒΕ Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, Θεόδωρος Λιακόπουλος περιέγραψε το σκεπτικό της στήριξης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εκ μέρους της Johnson & Johnson. «Για μας στην οικογένεια της Johnson & Johnson η δημόσια υγεία και η ενίσχυσή της είναι προτεραιότητά μας. Στηρίζουμε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας».

Μπορείτε να δείτε την ταινία της κοινωνικής πρωτοβουλίας στο ακόλουθο link.