4)Εύκολα σνακ για μια απαιτητική καθημερινότητα!

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

 

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι απαιτητικοί και επιβάλλουν ένα διατροφικό πρόγραμμα τέτοιο που θα διατηρήσει στα ύψη την ενέργειά σου, ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε όλους σου τις υποχρεώσεις.
Ένα σνακ μεταξύ των βασικών γευμάτων σου είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι!
Τα σνακ διακόπτουν τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, καταπολεμούν τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες και σε γλιτώνουν από τα πιθανά τσιμπολογήματα.

Τι σνακ να επιλέξω;
Ένα υγιεινό σνακ θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο έλεγχο της πείνας πριν από τα κυρίως γεύματα , θα γεμίσει τον οργανισμό σου με ενέργεια, ενώ παράλληλα θα σε εφοδιάσει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Επειδή το 90 % μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η οργάνωση, είναι σημαντικό να έχεις προγραμματίσει τα σνακ σου από τη προηγούμενη μέρα.

ΒΟΧ – Πάμε να δούμε τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα υγιεινό σνακ…

1. Πες «ναι » στη βρώμη
Το ήξερες πως οι φυτικές ίνες της βρώμης συμβάλουν στη καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης, βοηθώντας να μείνεις χορτάτος για περισσότερη ώρα;
Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο σελήνιο που περιέχει, θωρακίζουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μπορείς να συναντήσεις τη βρώμη και σε γλυκές επιλογές σνακ, όπως μπισκότα βρώμης με  φρούτα (μήλο, σταφίδες) ή με ξηρούς καρπούς για ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

2. Φρούτα φρέσκα ή και αποξηραμένα
Τα φρούτα είναι πάντα μια θρεπτική επιλογή. Είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα (π.χ.σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα) αποτελούν ιδανική λύση για το σνακ σας!
Extra tip: προτίμησε τη κατανάλωση του φρούτου στην ολόκληρη μορφή του, λόγω των φυτικών ινών, που οδηγούν γρήγορα σε κορεσμό.

3. Ξηροί καρποί
Ένα ιδανικό σνακ που μπορείς να έχεις στη τσάντα σου και να το καταναλώσεις οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και στο δρόμο. Οι ξηροί καρποί θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμοι για τον οργανισμό και δεν είναι τυχαίο, καθώς αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά και των πολύτιμων ω-3 λιπαρών. Προτίμησε τους ανάλατους.

4. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά είναι γεμάτα με πρωτεϊνες και ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών σου.

5. Μαύρη σοκολάτα
Εάν είσαι ένας από μας και αναζητάς τη γλυκιά γεύση, υπάρχει λύση! Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ έχει φανεί ότι επηρεάζει και τη διάθεσή μας, καθώς ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης

6. Αυγά
Είναι γνωστά και σαν φυσικές πολυβιταμίνες. Τα αυγά είναι ένα πολύ βολικό σνακ που συνδυάζετε εξαιρετικά με άλλα υγειινά τρόφιμα όπως λαχανικά και τυρί.Συνδύασε τα παραπάνω σε έξυπνα σνακ!

ΒΟΧ2 -Οι προτάσεις μου
Πάμε να δούμε ορισμένες επιλογές για σνακ, μέσα από τις οποίες σίγουρα θα εντοπίσεις αυτό που σου ταιριάζει με βάση τις γευστικές σου προτιμήσεις:

-1 χούφτα αποξηραμένων φρούτων + ξηρών καρπών
-φρέσκο φρούτο + 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
-Κράκερ με τυρί + λαχανικά
-1 μπισκότο βρώμης με μαύρη σοκολάτα + 1 φρούτ
-1 φέτα ψωμί φρυγανισμένο + αυγό βραστό σε ροδέλες + 30 γρ τυρί +
ντοματίνια
-2 μπισκότα βρώμης με σταφίδες και ξηρούς καρπούς
-2 φρυγανιές ολικής με τυρί cottage + ντοματίνια + αγγούρι σε ροδέλες
-1 κεσεδάκι γιαούρτι με ξηρούς καρπούς
-Ριζογκοφρέτες με ταχίνι + μέλι

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια!

Μπορεί κανείς να φτιάξει μικρά θαύματα με υλικά αναπάντεχα και έτσι να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό του καθημερινά με κάτι καινούργιο και ευχάριστο να καταναλώσει.
Η υγιεινή διατροφή έχει πραγματικά πολλές επιλογές, αρκεί να τις
αναζητήσεις !

Καλό snacking !!!

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος