7)Η Γαλλία θεσπίζει το πάσο πολιτισμού για όλους τους νέους 18 ετών

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση πάσου πολιτισμού για όλους τους 18χρονους πολίτες. 800.000 άτομα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, κατεβάζοντας μια εφαρμογή που τους δίνει 300 ευρώ, τα οποία μπορούν να δαπανήσουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εισιτηρίων για κινηματογράφους, μουσεία και θέατρα, για την αγορά βιβλίων ή μουσικών οργάνων, μαθήματα χορού, ή για διαδικτυακές συνδρομές σε πλατφόρμες streaming.

Σε ,ότι αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες, προϋπόθεση είναι να είναι γαλλικές, όπως οι  Canal Plus, το Salto και το ΟCS. Το πάσο δεν ισχύει για τα Netflix, Amazon, Disney+ και Spotify.

Το πάσο πολιτισμού ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν και δεν συνδέεται με το άνοιγμα των μουσείων και των κινηματογράφων αυτή την εβδομάδα. Μετά την εγγραφή τους, οι δικαιούχοι έχουν στη διάθεσή τους 2 χρόνια να ξοδέψουν τα χρήματα. Η εφαρμογή περιλαμβάνει προτάσεις για συναυλίες και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάλογα με τον τόπο διαμονής των χρηστών.

Στην Ελλάδα, οι νέοι 18-30 ετών μπορούν να προμηθευτούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, που προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα στην Ελλάδα και σε 35 ακόμα χώρες της Ευρώπης. Η εκπαίδευση , ο πολιτισμός, οι μεταφορές, ο αθλητισμός, η υγεία και ο τουρισμός είναι μερικοί από τους τομείς που καλύπτονται από τα προνόμια της κάρτας. Περισσότεροι από 13.000 νέοι στην Ελλάδα την χρησιμοποιούν. Η κάρτα έχει ετήσια συνδρομή 10 ευρώ, ενώ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων, η τιμή της μέχρι τις 30 Μαΐου θα είναι 7 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων θα βρείτε εδώ: https://europeanyouthcard.gr/