Μύρτιλλο: Το καφέ της διαφορετικότητας στο κέντρο της Αθήνας

Το Μύρτιλλο είναι το πρώτο καφέ στην Ελλάδα που προσφέρει δουλειά σε άτομα ευπαθών ομάδων. Ξεκίνησε το 2013 από το Νέο Ηράκλειο, ενώ τα τελευταία 5 περίπου χρόνια στεγάζεται μέσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, σε κτήριο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αθηναίων. Απασχολεί άτομα με αυτισμό, Άσπεργκερ, κινητικά προβλήματα και κωφούς. Η ιδέα της  ιδρύτριάς του, Γεωργίας Βαμβουνάκη – Raffan, ήταν η δημιουργία ενός αυτοδύναμου εργασιακού χώρου, όπου όλοι οι εργαζόμενοι (εκ των οποίων το 90% ανήκει στις ευπαθείς ομάδες), να είναι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές της επιχείρησης, συλλειτουργοί και συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.

Ο Γιάννης Κάντας είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καφέ τα τελευταία 2 χρόνια. “Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα από την εμπειρία μου είναι ότι οι εργαζόμενοί μας, με την πάροδο του χρόνου αποκτούν αυτοπεποίθηση. Πολλοί από αυτούς είναι σε θέση να συντηρούν τον εαυτό τους, να μένουν μόνοι τους και να καλύπτουν τα έξοδά τους. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κόσμου προς τα παιδιά που εργάζονται εδώ, πολλές φορές είναι αρχικά επιφυλακτικοί. Όμως, αφού περάσει λίγη ώρα και σπάσει ο πάγος, τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται όλοι μία παρέα.”

Η γειτονιά των Αμπελοκήπων όπου βρίσκεται το καφέ, έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια των ανθρώπων του Μύρτιλλου. “Έχουμε πιστούς πελάτες, που έρχονται σταθερά για τον καφέ ή το ποτό τους. Δεν έρχονται μόνο από τους Αμπελόκηπους αλλά και από άλλες περιοχές της Αθήνας”.

Η ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων με αναπηρία είναι μια ιδέα που έχει αρχίσει να υιοθετείται και από άλλες επιχειρήσεις. “Αντίστοιχοι χώροι με τον δικό μας θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα”, μας λέει ο κ. Κάντας.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Μύρτιλλο διοργάνωνε συχνά εκδηλώσεις και εκθέσεις. Λόγω των μέτρων, οι επόμενες εκδηλώσεις που έχει στο πρόγραμμα, μια έκθεση και μια εκδήλωση εθελοντισμού, θα διεξαχθούν στην αυλή του καφέ.

Το Μύρτιλλο βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, Τριφυλίας και Λάμψα, εντός πάρκου ΚΑΠΑΨ

Μαρία Δένδια