5)Παχαίνει η γλουτένη ???  Μύθος ή αλήθεια ???

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

ΟΧΙ, η γλουτένη δεν εχει τη μαγική ιδιότητα να παχαίνει. Όπως όλες οι πρωτεΐνες, αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 7% των πρωτεινών που λαμβάνουμε καθημερινά.

Θα αναρωτιέστε βέβαια, πως, αφαιρώντας κάποιος από τη διατροφή του τη γλουτένη τελικά αδυνατίζει.

Η απομάκρυνση της γλουτένης από τη καθημερινότητά σας, σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας το ψωμί, οι φρυγανιές ,  τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, τις πίτες, τα αρτοσκευάσματα, τα πολλά γλυκίσματα και τα τυποποιημένα προϊόντα που χρησιμοποιούν ή περιέχουν ίχνη αλεύρων.

Είναι λογικό λοιπόν, με τον αποκλεισμό τόσων πολλών τροφίμων, να περιορίσετε σημαντικά την ενεργειακή πρόσληψη και αυτό να έχει αντίκτυπο στο βάρος σας.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η γλουτένη, αλλά το βουνό από μακαρονάδες και πίτσες που καταναλώναμε πριν!!!

Το θέμα του βάρους είναι καθαρό αποτέλεσμα των θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς, σε σχέση με αυτά που καίει (πρόκειται για το λεγόμενο ισοζύγιο ενέργειας).

Καμία δίαιτα που έχει ως βάση της τον αποκλεισμό ομάδων τροφίμων δεν μπορεί να είναι συμβατή με την πραγματικότητα, με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου και έχει ημερομηνία λήξης.

Όταν επιστρέψετε στους κανονικούς σας ρυθμούς, θα πρέπει να σκεφθείτε πως θα διατηρήσετε τα κιλά σας. 

Η καλύτερη επιλογή λοιπόν είναι να έχουμε μια γενικότερα σωστή διατροφική συμπεριφορά παρά να κάνουμε επικίνδυνες βραχυπρόθεσμες δίαιτες.

Η μοναδική περίπτωση που απαιτεί αποκλεισμό της γλουτένης, είναι σε ορισμένα άτομα, που η έκθεσή τους σε αυτήν, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που καταστρέφει το εσωτερικό του λεπτού εντέρου, προκαλώντας δυσσαπορόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται κοιλιοκάκη και απαιτεί τον αποκλεισμό της γλουτένης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι μάταιος ο αποκλεισμός της.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, ακολουθώντας μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της κοιλιοκάκης κινδυνεύουμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, το σίδηρο και διάφορα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

Δεν αποκλείουμε λοιπόν τροφές. Μαθαίνουμε στις σωστές ποσότητες!

‘’ Παν μέτρον άριστον’’