3)Περπατώ: Ο Σύλλογος στην Κομοτηνή που στηρίζει τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Περπατώ” ιδρύθηκε στην Κομοτηνή πριν από 19 χρόνια, με σκοπό τη στήριξη, την οργάνωση και την ενημέρωση ατόμων με αναπηρία στο Νομό Ροδόπης.

Πρωταρχικός στόχος  ήταν να μετατραπεί η Κομοτηνή σε σύγχρονη προσπελάσιμη πόλη, κάτι που σήμερα έχει κατακτηθεί σε μεγάλο βαθμό, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. 

Το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Αναπήρων Ατόμων στην Κομοτηνή. Η Στέλλα Αργυροπούλου, Project Manager & HR Director του Συλλόγου, μας μίλησε γι αυτό:  Βασικός μας στόχος είναι να πετύχουμε την ανεξάρτητη διαβίωση. Εδώ μαθαίνουμε στα άτομα με αναπηρία να αυτοεξυπηρετούνται στην καθημερινή τους ζωή. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης, οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης. Μένουν μόνοι τους ή με συνοδό και το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής τους είναι 2 μήνες.” 

Ο Σύλλογος διαθέτει ομάδα εθελοντών που συνοδεύουν τα ΑμεΑ σε εξόδους τους για διασκέδαση, ψώνια, και εξωτερικές δουλειές. Ο ρόλος των εθελοντών στη λειτουργία του Συλλόγου είναι καθοριστικός, όπως και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι 16 εργαζόμενοι, αφιερώνοντας μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Επιπλέον διοργανώνει εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, ομάδες συμβουλευτικής γονέων καθώς και πλήθος ενημερωτικών δράσεων για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

 Όσο για την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου, έχει υπάρξει ιδιαίτερα θετική. “Η κοινωνία της Κομοτηνής είναι δίπλα μας και στηρίζει την προσπάθειά μας. Ο κόσμος δεν δείχνει προκατάληψη προς τα άτομα με αναπηρία, δεν τα κοιτάει περίεργα.

Επιπλέον, ο Δήμος έχει σταθεί αρωγός και υποστηρικτής μας σε όλη την πορεία μας”.

Πολλά δημόσια κτήρια και ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία. Τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, δύο από τις μεγαλύτερες παραλίες της περιοχής, Φαναρίου και Μέσης, είναι επισκέψιμες από ΑμεΑ.

Στο Περπατώ εξυπηρετούνται άτομα με αναπηρία από το Νομό Ροδόπης αλλά και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. “Το όνειρό μας είναι να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη δομή σε κάθε Νομό. Αυτή τη στιγμή είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε κέντρο ανεξάρτητης διαβίωσης, γι αυτό και έχουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα”.

Ο Αθλητικός Σύλλογος «Ηρόδικος» αποτελεί το αθλητικό κομμάτι του Συλλόγου και έχει ως στόχο την μετάδοση του αθλητικού πνεύματος στα ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα . Οι αθλητές που είναι γραμμένοι στον Σύλλογο έχουν Πανελλήνιες, Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις στον τομέα της κολύμβησης και του στίβου. Επίσης έχουν συμμετάσχει και σε Παραολυμπιακούς αγώνες κολύμβησης και έχουν λάβει παραολυμπιακά μετάλλια.

ΒΟΧ

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο “Περπατώ” και τις δράσεις του θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://perpato.gr/ και στη σελίδα του στο Facebook.

Μαρία Δένδια
editor@sayyescomm.gr