14) Κουκουρακη

Αλεξάνδρα Κουκουράκη, Certified Nutritionist & Personal – Fitness Trainer

Σε όλες τις δίαιτες, όσο αυστηρές και να είναι, υπάρχει πάντα μία ημέρα  ή καλύτερα ένα γεύμα που το ονομάζουμε «ελεύθερο» ή αγγλιστί
«cheat meal».

Πριν από  25 χρόνια που ξεκίνησα κάτι τέτοιο θεωρείτο αδιανόητο, τα σύγχρονα μοντέλα αδυνατίσματος όμως, σχεδόν το επιβάλλουν και κατά τη γνώμη μου καλά κάνουν. Ας εξηγήσω πρώτα όμως τι σημαίνει «ελεύθερο γεύμα», «ελεύθερη μέρα» κτλ.

Σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει.

Σε μία εβδομαδιαία διατροφική ρουτίνα, εντάσσουμε ένα γεύμα, στο οποίο πραγματικά μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε. Είτε γλυκό, είτε αλμυρό, είτε και τα δύο. Αυτό το κάνουμε για τους εξής λόγους:

  1. Ψυχολογική ξεκούραση από την καθημερινή ρουτίνα και πειθαρχία της δίαιτας. Έχει αποδειχτεί στατιστικά, ότι το «ελεύθερο γεύμα» βοηθά στο να είμαστε πιστοί στην εκάστοτε διατροφή που μας δίνεται, εφόσον έχουμε μία μέρα που μπορούμε να ξεφύγουμε.
  2. Βοηθά τον μεταβολισμό. Μια έκρηξη θερμίδων τονώνει τον μεταβολισμό και δεν αφήνει να δημιουργηθούν «κολλήματα».
  3. Μας βγάζει από τη δύσκολη θέση, όταν μας καλούν σε τραπέζι ή σε γιορτή. Τα παραπάνω είναι τα θετικά της «ελεύθερης μέρας».

Υπάρχουν και κάποια αρνητικά όμως όπως:

-Υπερφαγία. Όταν λέμε  «τρώμε ό,τι θέλουμε» δεν εννοούμε «ξεκινάμε την διατροφική ατασταλία και ξεχνάμε να σταματήσουμε». Σημαίνει ότι τρώμε σε ανθρώπινο μέτρο, δεν καταναλώνουμε ανεξέλεγκτες ποσότητες φαγητού. Υπάρχει μία μερίδα κόσμου που με το ελεύθερο γεύμα αποδιοργανώνεται τελείως.  Ξεκινά και ξεχνά να σταματήσει.

-Μπορεί να δημιουργηθούν φαινόμενα δυσπεψίας . (Συνήθως συμβαίνει όταν ξεφεύγουμε πολύ).

Προσέξτε μερικά πράγματα τώρα όσον αφορά στην τήρηση των προγραμμάτων γενικά.

  1. Ένα πρόγραμμα διατροφής δουλεύει όταν τηρείται ΑΚΡΙΒΩΣ.  Και όταν λέω «ακριβώς» περιλαμβάνω τα πάντα. Τα γραμμάρια, τον τρόπο μαγειρέματος, την κατανομή των γευμάτων. Για παράδειγμα, όταν ένα γεύμα σας είναι «μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα», εννοείται ότι τα μακαρόνια και η σάλτσα θα είναι μαγειρεμένα στο σπιτι, όχι έξω. Το ίδιο ισχύει για όλα τα γεύματα, ακόμη και τα ψητά.
  2. Το «απ’ έξω» έχει περισσότερα λιπαρά, γι’ αυτό είναι και πιο νόστιμο. Αναγκαστικά πολλές δίαιτες περιέχουν φαγητά απ’ έξω, αλλά αυτό συμβαίνει ως «το λιγότερο κακό». Το κάνω κι εγώ, προκειμένου να διευκολύνω τους ανθρώπους που έρχονται σε μένα για να τους βοηθήσω να αδυνατίσουν. «Φάε δυο καλαμάκια ή ένα ψητό κοτόπουλο απ’ έξω, εάν δεν προλαβαίνεις». Ξέρω όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν τα ίδια λιπαρά ή την ίδια ποιότητα που έχει το σπιτικό και πλήρως ελεγχόμενο φαγητό. Το ίδιο ισχύει και για τις σαλάτες. Άλλο η σαλάτα που θα φάτε έξω και άλλο αυτή που θα φάτε σπίτι. Μου λένε κάποιοι «έφαγα έξω, αλλά έφαγα ό,τι μου έβαλες»
  3. Παιδιά δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κάποιος έξω και να μη φάει «ένα κομματάκι ψωμί, μία πατατούλα τηγανητή, ένα μικρό τυροπιτάκι ή δυο κουταλίτσες γλυκό».

Το -ακι δίπλα στη λέξη δεν το καθιστά λίγο ή διαίτης.

4.Επίσης όταν σε μία εβδομαδιαία ρουτίνα κάνετε 3 ελεύθερα γεύματα, 2 σωστά και 2 στο περίπου ή θα πάρετε βάρος ή δεν θα χάσετε.

5.Και η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια που δεν βοηθά καθόλου μέσα σε περίοδο δίαιτας. «Έκανα το πρόγραμμα, αλλά να, ήπια λίγο κρασάκι ή μία μπυρίτσα»… Λυπάμαι παιδιά, χαλάσατε τη δίαιτά σας. «Έκανα το πρόγραμμα, αλλά αντί γι’ αυτό, έφαγα αυτό» … Λυπάμαι παιδιά, χαλάσατε τη δίαιτά σας. «Αντί για ψητό ψάρι, έφαγα τηγανητό, αλλά στραγγισμένο»… Σοβαρά τώρα; «Έφαγα ένα κομμάτι σπανακόπιτα, αντί για σαλάτα, πειράζει;»… Σοβαρά τώρα; «Δεν έφαγα κυρίως, αλλά έφαγα γλυκό, πειράζει;… Όχι μωρέ, τι να πειράζει; Μπορώ να κάθομαι ώρες να γράφω για το πώς κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, ότι κάνετε δίαιτα … δυστυχώς όμως δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε την ζυγαριά ή το τζήν σας, το οποίο θα καταγράψει ακριβώς αυτό που κάνετε ή δεν κάνετε.

Όσο για μένα, εάν με δείτε να χαμογελώ την ώρα που μου τα λέτε, θα καταλάβετε…