9) Η προετοιμασία του τοκετού και της μητρότητας με εναλλακτικές τεχνικές.

Μαρία Λιουδακη
Εναλλακτική θεραπεύτρια

 

YOGA KAI ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Για τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αναμονής, γεμάτη αβεβαιότητα και ανασφάλειες. Απομονώνοντας το κομμάτι των ασκήσεων ASANA της yoga και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αναπνευστικές τεχνικές , η εγκυμοσύνη και ο τοκετός γίνονται ένα ευχάριστο βίωμα τόσο για το ζευγάρι όσο και για το έμβρυο.
Με τη yoga οι γυναίκες εκπαιδεύονται στο πως να διατηρούν ευθυγραμμισμένο το σώμα τους.
Οι διάφορες στάσεις βοηθούν το σώμα να διώξει όλα τα μπλοκαρίσματα που εκδηλώνουν τις μυαλγίες, κράμπες, τους πόνους στις αρθρώσεις κλπ. Επίσης βοηθούν τη πύελο να προσαρμοστεί στην αύξηση της μήτρας και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι αναπνευστικές τεχνικές συμπληρώνουν την άσκηση αφήνοντας τους μύες να χαλαρώσουν και το σώμα να γίνεται πιο ευλύγιστο.
Τέλος πολύ σημαντική είναι η επίδραση της yoga σε ψυχοσυναισθηματικό και ενεργειακό επίπεδο. Η yoga φέρνει αρμονία καθώς εξισορροπεί την έκκριση των ορμονών αλλά και την ενέργεια της εγκύου. Η θετική προβολή και η απομάκρυνση στρεσογόνων ερεθισμάτων ελαχιστοποιεί τις αϋπνίες , τους πονοκεφάλους και την ευερεθιστικότητα.

ΜΑΣΑΖ
Το μασάζ είναι ένας διαδεδομένος τρόπος εφαρμογής καθώς και πολύ ξεχωριστός για να προετοιμάσουμε τη γυναίκα για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης το σώμα της γυναίκας υφίσταται κάποιες αλλαγές όπως αύξηση βάρους κυτταρίτιδα, κιρσούς κ.α. Η έγκυος η οποία δέχεται συνεδρίες μασάζ πρώτα απ’ όλα μαθαίνει να αγαπά το σώμα της, να το αποδέχεται και να εξοικειώνεται με τις αλλαγές που της συμβαίνουν.

Τα μέρη του σώματος τα οποία επιβαρύνονται περισσότερο είναι η πλάτη, η μέση και τα πόδια.
Κάνοντας μασάζ σε όλο το σώμα και δίνοντας έμφαση σε αυτά τα σημεία, καταπολεμάμε τη σωματική κούραση και ανακουφίζουμε τους καταπονημένους μύες.
Τέλος μέσα από διάφορες εφαρμογές του μασάζ τονώνουμε τη ψυχική διάθεση της εγκύου καταπολεμώντας την ένταση και το άγχος. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, στη περιοχή της λεκάνης και της μέσης συσσωρεύεται πολύ ένταση και οι μύες είναι σφιγμένοι παρεμποδίζοντας την εξέλιξη του και μην αφήνοντας το έμβρυο να κατέβει χαμηλά.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Η ρεφλεξολογία είναι μια φυσική, συμπληρωματική και ακίνδυνη μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στο άκρο πόδι. Με ειδικές πιέσεις και μαλάξεις αξιοποιούμε αυτά τα σημεία για την καλύτερη λειτουργία όλου του ανθρώπινου οργανισμού.
Όλα τα μέρη και οι λειτουργιές του σώματος εκπροσωπούνται από ένα αντανακλαστικό σημείο στα άκρα του σώματος ειδικά στα πόδια όπου υπάρχουν απολήξεις νεύρων.
Στη κύηση βοηθά και στα 3 τρίμηνα, αρχικά στο πρώτο όπου σύνηθες φαινόμενο είναι οι εμετοί, η ναυτία, οι απότομες εναλλαγές διάθεσης. Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ενισχύει τη παυσίπονη δράση κατά την περίοδο της μητρότητας, καθώς ενδυναμώνει, ανακουφίζει και ισορροπεί τον οργανισμό της γυναίκας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και έχει εξισορροπητική δράση όσον αφορά το ορμονικό σύστημα.
Στο σύνολό της η μέθοδος προάγει την ψυχική και σωματική υγεία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αναζωογονεί και ξεκλειδώνει από τυχόν μπλοκαρίσματα τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
Ο βελονισμός αποτελεί μέθοδο εξαιρετικά ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης του βρέφους και μία επιλογή που προτιμούν πολλές γυναίκες, σε μια εποχή όπου επιθυμούν να αποφύγουν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για κάθε μικρή ασθένεια που μπορεί να προκύψει.

Ποια είναι τα οφέλη του βελονισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Πολλές προβληματικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη φυσική λύση του βελονισμού.
Αναφορικά με την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης που βιώνουν οι γυναίκες, μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να τις βοηθήσει. Επίσης η εφαρμογή του βελονισμού περιλαμβάνει και τη ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας αλλά και την ανακούφισή της από τυχόν μετεγχειρητικούς πόνους.