7)Απλοποίηση καθημερινότητας και αξιοποίηση της “βαρεμάρας” του καλοκαιριού

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος

Η εποχή του καλοκαιριού είναι μία εποχή που ο καθένας περιμένει.

Γνωρίζεις όμως πως είναι η εποχή που συνδέεται με τα περισσότερα αμφιθυμικά συναισθήματα καθώς και με την αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων;

Συνηθίζοντας στις δραστηριότητες και στο πρόγραμμα της καθημερινότητας, συχνά δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς σε ένα νέο πρόγραμμα στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σκέψου: πώς θα ήταν να απλοποιήσεις τη ζωή σου μέσα στους καλοκαιρινούς ρυθμούς και να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά τον ελεύθερο σου χρόνο;

Ο ελεύθερος χρόνος είναι από τις μεγαλύτερες περιουσίες που έχεις, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να τον αξιοποιείς με δραστηριότητες που σε γεμίζουν και με συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν χαρά και ικανοποίηση.

 

Τρόποι απλοποίησης καθημερινότητας:

  1. Βάλε σε τάξη το σπίτι και την ζωή σου. Οργάνωσε την ντουλάπα σου που συνηθίζεις -με πρόφαση τις πολλές ώρες δουλειάς- να παραμελείς και πέταξε επιτέλους παλιά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς. Οργανώσου και ομαδοποίησε τις εκκρεμότητες που έχεις, αναλαμβάνοντας μία κάθε μέρα και όχι όλες μαζί. Το σπίτι σε τάξη θα τιθασεύσει την εσωτερική σου αταξία και θα σου προσφέρει γαλήνη και ψυχική ηρεμία.
  2. Εστίασε στα θετικά που σου συμβαίνουν. Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε πρωί για να σκεφτείς ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο στη ζωή σου. Στη διάρκεια της ημέρας να καταγράψεις ό,τι ευχάριστο σου συμβαίνει ακόμα και αν δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Να εκφράσεις τον θαυμασμό και την αγάπη σου στα πρόσωπα που αγαπάς. Μη διαμαρτύρεσαι. Το καλοκαίρι έχεις χρόνο να το κάνεις. Το οφείλει και σ΄ αυτούς και σε εσένα.
  3. Πες ‘’όχι’’ σε καταστάσεις που σε αρρωσταίνουν. Πες όχι σε βαρετά κυριακάτικα δείπνα, φίλες που σου μεταφέρουν τοξικότητα. Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείς ποιους ανθρώπους θέλεις να κρατήσεις κοντά σου για τον χειμώνα που έρχεται, αλλά και για ολόκληρη τη ζωή σου. Ήρθε η ώρα να κάνεις τον απολογισμό της χρονιάς σου και να απαλλαγείς από όλα τα συμβατικά ‘’ναι’’ που είπες σε ανθρώπους και καταστάσεις που σε έπνιγαν.
  4. Ξεκίνησε μία νέα δραστηριότητα, την οποία δεν είχες χρόνο τον χειμώνα. Θα ανανεωθείς, θα γνωρίσεις νέα κόσμο, θα ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου που δεν ήξερες.
  5. Μην κάνεις απολύτως τίποτα. Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να φοβόμαστε την βαρεμάρα, να τη θεωρούμε ως κάτι κακό και κατακριτέο. Αγάπησε τη βαρεμάρα σου, γιατί πολλές φορές αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης.

 

Πως να αξιοποιήσεις την βαρεμάρα του καλοκαιριού:

Το multitasking της σύγχρονης ζωής, καθώς και τα πολλαπλά ερεθίσματα της σύγχρονης καθημερινότητάς σε κάνουν να πιστεύεις πως όταν δεν έχεις κάτι να κάνεις, κάτι δεν πηγαίνει καλά με εσένα. Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου με αρνητικά επίθετα, όπως άχρηστος ή τεμπέλης. Η βιομηχανία της ‘’μη βαρεμάρας’’ προσπαθεί να σε πείσει πως ούτε το καλοκαίρι δεν πρέπει να βαριέσαι, πως πρέπει ακόμα και οι καλοκαιρινές σου διακοπές να έχουν πρόγραμμα. Διακοπές με πρόγραμμα, θάλασσα με πρόγραμμα, ξεκούραση με πρόγραμμα. Τι θα έλεγες να αγαπήσεις το να μη κάνεις τίποτα; Φέτος το καλοκαίρι βάλε πρόγραμμα πως δεν θα βάλεις πρόγραμμα!

  • Δες το καλοκαίρι σαν ένα απαραίτητο διάλειμμα για να αναλογιστείς πάνω στον χειμώνα που πέρασε. Κάτι τελείωσε και κάτι νέο έρχεται. Το καλοκαίρι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.
  • Μη διώχνεις της βαρεμάρα σου. Μην ανοίγεις εύκολα την τηλεόραση, απαλλάξου για λίγες ώρες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήγαινε μια βόλτα στην θάλασσα, πάρε τον χρόνο σου χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Επικεντρώσου στην αναπνοή σου, εστιάσου στις αισθήσεις του σώματος σου.
  • Εντόπισε τα συναισθήματα που σου προκαλεί η έλλειψη δραστηριοτήτων και η βαρεμάρα. Πίσω από τον μανδύα του δυναμικού εργαζόμενου, γονέα, συντρόφου κρύβονται πολλά συναισθήματα που δεν είσαι σε θέση να εντοπίσεις τον χειμώνα. Κάποια από αυτά είναι η μοναξιά, η απογοήτευση η θλίψη. Το καλοκαίρι, στις στιγμές χαλάρωσής σου υποδέξου αυτά τα συναισθήματα και αναλογίσου πάνω σ’ αυτά.

 

 

Να έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι γεμάτο ανεμελιά και χαμόγελα!