7)Διατροφή και Πανελλήνιες!

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

 

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, που είναι μια περίοδος ιδιαιτέρως απαιτητική, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, αξίζει να αναφέρουμε πως η απόδοση των μαθητών εξαρτάται και από την καλή μνήμη και συγκέντρωση την ώρα της εξέτασης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από ένα σωστό και πλήρες διαιτολόγιο.

Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένα σημεία που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα:

 

  • Ξεκινάμε πάντα με ένα καλό πρωινό: Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι μαθητές να ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους με άδειο στομάχι. Ο εγκέφαλος χρειάζεται άμεσα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του.

Ένα καλό πρωινό θα μπορούσε να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή κουάκερ + 1 φρούτο επιλογής

 

  • Μοιράζουμε τα γεύματα της ημέρας σε μικρότερα, καθώς έτσι ελέγχουμε το μέγεθός τους, αποφεύγοντας τα πολύ μεγάλα γεύματα, τα οποία συνήθως προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση. Καλές επιλογές για σνακ είναι τα ωμά φρούτα ή τα αποξηραμένα φρούτα , οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και τα ωμά λαχανικά.
  • Καλή ενυδάτωση: Η σωστή ενυδάτωση είναι  πάρα πολύ σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία.

 

  • Προσοχή στην υπερκατανάλωση καφέ: Είναι μια τακτική που ακολουθούν πολλοί μαθητές ξενυχτώντας με τη βοήθεια του καφέ. Αυτή είναι μια εσφαλμένη τακτική που οδηγεί στην ελαττωμένη ικανότητα απομνημόνευσης.

 

  • Μεγάλη προσοχή στο δείπνο: Καλό θα ήταν την τελευταία μέρα πριν τις εξετάσεις να μην καταναλωθούν ιδιαίτερα πικάντικα και ‘’βαριά’’ πιάτα ώστε να αποφευχθούν πιθανά στομαχικά προβλήματα σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος της ημέρας. Καλές επιλογές είναι μια ομελέτα λαχανικών ή κοτόπουλο με λαχανικά ή πατατοσαλάτα με τόνο ή αυγό.

 

Τέλος, η καλή ποιότητα ύπνου, συνδυαστικά με μια ισορροπημένη διατροφή είναι υψίστης σημασίας.