10)Η Εσωστρέφεια με άλλα μάτια

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος

 

Το να είσαι εσωστρεφής σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η εξωστρέφεια είναι κάτι δύσκολο. Ο εσωστρεφής εαυτός σου φαντάζει σε πολλούς παράξενος και περίεργος. Νιώθεις πως έχεις κάποιο πρόβλημα και οι άλλοι σε κοιτάνε σαν να νιώθουν πως δεν μπορείς να προσαρμοστείς στο περιβάλλον. Η εσωστρέφεια, βλέπεις, είναι ένα χαρακτηριστικό που συμβαδίζει με την έννοια του αντικοινωνικού. Ισχύει, όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο;

 

Η αλήθεια είναι πως η εσωστρέφεια είναι μία παρεξηγημένη έννοια. Θα ήθελες να περιτριγυρίζεσαι κατά βάση από εξωστρεφή άτομα, έχει όμως αναλογιστεί πόσες μαγικές δυνάμεις και όπλα διαθέτει ένας εσωστρεφής;

Οι δυσκολίες που συναντάς όταν επιλέγεις τον εσωστρεφή δρόμο είναι πολλές.

  • Δυσκολεύεσαι να διεκδικήσεις. Από μία θέση σε ένα χώρο εργασίας μέχρι στο κομμάτι του φλερτ. Χαρακτηρίζεσαι από μία συστολή που πολλές φορές παρεξηγείται και δεν βοηθάει ούτε στην διαδικασία μίας επαγγελματικής συνέντευξης, πόσο μάλλον στη δημιουργία μίας ερωτικής σχέσης.
  • Δεν παίρνεις εύκολα ρίσκα. Το ρίσκο κάποιες φορές σε οδηγεί σε όμορφα μονοπάτια και κατακτήσεις και αναπτύσσει δεξιότητες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν κρυμμένες μέσα σου.
  • Δεν γνωρίζεις τι αρέσει στους άλλους ως προς εσένα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σου. Ως εσωστρεφής δυσκολεύεσαι να ρωτήσεις πράγματα για τον εαυτό σου, πόσο μάλλον τι αγαπούν οι άλλοι σε σένα. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στο να μη γνωρίζεις τι πραγματικά αξίζεις.

 

Πέρα, όμως από τις δυσκολίες που συναντάς ως εσωστρεφής, έχεις στο χέρι σου πολλά δυνατά κομμάτια που μπορούν να σε κάνουν ξεχωριστό μέσα στο σύνολο. Ποια μπορεί να είναι αυτά;

  • Το να είσαι εσωστρεφής σημαίνει να είσαι καλός ακροατής. Τα εσωστρεφή άτομα ακούνε περισσότερα και μιλάνε λιγότερο. Το να ακούς προσεκτικά χωρίς να διακόπτεις τον συνομιλητή σου είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια μίας αποτελεσματικής επικοινωνίας που οδηγεί σε πιο γερές σχέσεις.

 

  • Δεν φοβάσαι την αρνητική κριτική και αποφεύγεις τη σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους. Θα δεχτείς πιο εύκολα ένα αρνητικό σχόλιο και μάλιστα θα το επεξεργαστείς εσωτερικά με τον εαυτό σου, χωρίς να συγκρουστείς ή να προσπαθήσεις να το διαψεύσεις. Κάνεις μία εποικοδομητική αυτοκριτική και κάποιες φορές δεν φοβάσαι να παραδεχτείς τα λάθη σου. Ως εσωστρεφής δεν ασχολείσαι εύκολα με τις ζωές των άλλων, δεν καταφεύγεις σε συζητήσεις με στόχο το κουτσομπολιό, κάτι που αυτομάτως σε οδηγεί στο να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

 

  • Είσαι εχέμυθος και έμπιστος φίλος. Ξέρεις να κρατάς καλά τα μυστικά των φίλων σου και η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην έχεις πολλούς φίλους, έχεις σίγουρα όμως σημαντικά πρόσωπα που σε αγαπάνε και αγαπάς. Δεν πιστεύεις στην ποσότητα των φίλων, αλλά στην ποιότητα και σ’ αυτό πάνω επενδύεις. Χτίζεις γερές φιλίες που κρατούν για χρόνια. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε έναν εχέμυθο φίλο δίπλα του;
  • Έχεις αποδεχτεί την μοναξιά ως ανθρώπινο συναίσθημα και πολλές φορές την επιλέγεις. Πολλοί σε θεωρούν μοναχικό. Η αλήθεια είναι πως η μοναχικότητα είναι μία κατάσταση που πολλές φορές επιλέγεις στην καθημερινότητά σου. Σου αρέσει να είσαι με τον εαυτό σου, αγαπάς τις στιγμές που περνάς μόνος σου και δεν νιώθεις ανυπόφορη την μοναξιά. Άλλωστε ξέρεις πολύ καλά πως όταν κάποιος μπορεί να περάσει καλά με τον εαυτό του, μπορεί να αποτελέσει καλή παρέα και για τους άλλους.

 

  • Είσαι ανεξάρτητος και αυτόνομος. Σαν γνήσιος εσωστρεφής δεν ζητάς εύκολα βοήθεια από τους άλλους, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως αναλαμβάνεις τις ευθύνες της ζωής σου ο ίδιος. Δεν περιμένεις τίποτα από τους άλλους και συχνά προσπαθείς αθόρυβα να ικανοποιείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.
  • Μιλάς λιγότερο, παρατηρείς περισσότερο. Πολλές φορές η ενδελεχής παρατήρηση του κόσμου γύρω μας μας αυξάνει τις νοητικές μας ικανότητες. Σαν εσωστρεφής γνωρίζεις πως η παρατήρηση σε κάνει πιο ευφυή και δεξιοτέχνη στην γραφή. Τα εσωστρεφή άτομα πολύ συχνά ασχολούνται με τη δημιουργική γραφή και γενικώς με κάποιους είδους τέχνη, ένας τρόπος με τον οποίο εκφράζουν τα βαθύτερα συναισθήματα τους.

 

 

Αυτό που γνωρίζεις καλά σαν εσωστρεφής είναι “ο καθένας είναι ένα κομμάτι που κυλάει μόνο του σ’ αυτή τη ζωή. Μη περιμένεις μέσω της εξωστρέφειας να σε σκουντήσει κάποιος για να κυλήσεις!”. Είσαι εσωστρεφής σημαίνει είσαι διαφορετικός. Και η διαφορετικότητα είναι αυτή που συνθέτει το παζλ της ζωής και το κάνει πιο όμορφο!

 

Και αν σαν εσωστρεφής θελήσεις κάποια στιγμή να γευτείς κάποια κομμάτια της εξωστρέφειας είτε για να πάρεις μία νέα θέση στην εργασία σου, είτε για να διεκδικήσεις τον μεγάλο σου έρωτα, είτε για να ζήσεις για λίγο ως εξωστρεφής και να βγεις από τα συνηθισμένα σου παπούτσια, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τα εξής:

 

  • Ανακάλυψε ποια εξωστρεφή άτομα που γνωρίζεις τα θαυμάζεις; Τι κάνουν που σου αρέσει; Ποιο χαρακτηριστικό τους θα ήθελες να έχεις; Άρχισε να κάνεις περισσότερη παρέα μαζί τους, μάθε τα “κόλπα” τους.
  • Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, μπες σε κάποια θεραπευτική ομάδα που εκπαιδεύονται στην διεκδικητικότητα. Ναι καλά άκουσες, η διεκδίκηση είναι κάτι που μαθαίνεται βήμα βήμα.
  • Ασχολήσου με κάποια εθελοντική δραστηριότητα, μπες σε κάποια ομάδα της κοινότητάς σου. Θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου.