9)«Ο Μακεδόνας» : Αυθεντική, χειροποίητη μπουγάτσα με ιστορία 40 ετών!

 

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες γλυκαίνει τους Αθηναίους με παραδοσιακές πίτες που φέρουν γεύση και άρωμα Βόρειας Ελλάδας. Στην ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό, βρίσκεται ένας μικρός γαστρονομικός θησαυρός, ονόματι «Ο Μακεδόνας», από το εργαστήριο του οποίου βγαίνουν κάθε λογής μπουγάτσες, γλυκές και αλμυρές, καλύπτοντας όλα τα γούστα.

Πολιτικοί, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί αλλά και τραγουδιστές κάνουν στάση για να φάνε μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί, με κιμά και με σπανάκι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται από την επαρχία και σταματούν στο μαγαζί που έχει μεγαλώσει με τις πίτες του γενιές και γενιές.

Τρία αδέλφια, ο Κώστας, ο Δημήτρης και ο Χρήστος Ακριβός ξεκινούν το 1968 σε νεαρή ηλικία από τη Δεσκάτη Γρεβενών, διεκδικώντας το όνειρο της επαγγελματικής αποκατάστασης στην πρωτεύουσα. Τότε δεν ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν. Δεν είχαν πολλά περιθώρια επιλογής, καθώς ήταν κάθετοι στο να απασχοληθούν στο Δημόσιο Τομέα, και έπρεπε να δοκιμάσουν την τύχη τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επιχειρείν ήταν μονόδρομος, αλλά και ένας τρόπος να αποδείξεις ότι τα κατάφερες με τη δική σου αξία.

Μαθητεύοντας δίπλα στον καλύτερο της εποχής, τον «Θεσσαλονικιό» επί της οδού Ναυαρίνου, μαγεύτηκαν από την τέχνη της μπουγάτσας και αποφάσισαν να επενδύσουν στο δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα. Σήμερα, την παράδοση συνεχίζει η 26χρονη Σταυρούλα Ακριβού, η οποία με πολύ μεράκι και αγάπη γεμίζει το στομάχι όσων έχουν αδυναμία στην μπουγάτσα.

«Η λέξη μπουγάς είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει αέρας. Εξ ου και το αφράτο, φουσκωτό φύλλο. Στο μαγαζί μας είναι όλα χειροποίητα και όλα της ώρας. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δει στο εργαστήριο το προϊόν την ώρα που παρασκευάζεται και να το φάει φρέσκο. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πιστούς πελάτες γιατί δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε τις αγνότερες πρώτες ύλες και κάνουμε τη δουλειά μας με πολύ αγάπη» λέει στο SayYesToThePress η Σταυρούλα Ακριβού, δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας στο Μπουγατσατζίδικο «Ο Μακεδόνας».

Από την παραγωγή του ζυμαριού μέχρι την τελική μορφή του προϊόντος, χρειάζονται περίπου δυόμιση ώρες, γεγονός που υπογραμμίζει τη δεξιοτεχνία, αλλά και τον κόπο που χρειάζεται να καταβληθεί προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς τα εργαστήρια μπουγάτσας μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς η αγορά έχει κατακλυστεί από αλυσίδες που προμηθεύουν ταχυφαγεία με κατεψυγμένα προϊόντα, και εργαστήρια όπως «Ο Μακεδόνας» είναι δυσεύρετα.

Πού θα το βρεις

Αν θες να φας αυθεντική βορειοελλαδίτικη μπουγάτσα, κάνε μια στάση επί της οδού Παλαμηδίου 75-81 στον Κολωνό. Το κατάστημα- εργαστήριο  είναι ανοιχτό, από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 5:30 π.μ. μέχρι τις 14:30 μ.μ. και φτιάχνει επίσης, κατόπιν παραγγελίας, είδη για πάρτι και εκδηλώσεις.