12)Πώς να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση ακμής που προκαλεί η συχνή χρήση μάσκας

Το φαινόμενο εμφάνισης ακμής στο πρόσωπο στα σημεία που καλύπτει η μάσκα ονομάστηκε Maskne, παίρνοντας το όνομά του από το συνδυασμό των λέξεων Mask και Acne. Πού οφείλεται το φαινόμενο και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Η Ειρήνη Δανδαρή, Πρόεδρος Αισθητικών Κρήτης μάς δίνει τις απαντήσεις.

Πώς προκαλείται η ακμή με τη χρήση της μάσκας;

Τον τελευταίο χρόνο, ο κορονοϊός έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Η επαφή του δέρματος με το ύφασμα και η τριβή, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα που δημιουργείται λόγω της ζέστης ευνοούν την εμφάνιση ακμής στο πηγούνι, την περιστοματική περιοχή και τις παρειές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες του προσώπου μας παράγουν επιπλέον σμήγμα. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η συχνή χρήση μάσκας προκαλεί αύξηση της τριχοφυΐας. 

Ποιοι τύποι δέρματος είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Maskne;

Τα λιπαρά και μικτά δέρματα είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς έχουν προδιάθεση για εμφάνιση ακμής.

Ποιο είδος μάσκας να προτιμήσουμε για να αποφύγουμε την εμφάνιση ακμής;

Το πιο ήπιο για το δέρμα ύφασμα είναι το μετάξι. Τα βαμβακερά υφάσματα είναι επίσης φιλικά προς το δέρμα καθώς δεν προκαλούν αλλεργίες. Ωστόσο, στα σημεία των ραφών μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί λόγω τριβής. Είμαι υπέρ της χρήσης της χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης, την οποία πρέπει να αλλάζουμε τακτικά. Επίσης, ο νέος τύπος χειρουργικής μάσκας με κωνικό σχήμα έχει πλεονεκτήματα καθώς η μάσκα είναι πιο σταθερή και δεν αγγίζει σε πολλά σημεία το δέρμα μας.

Η χρήση make up επιδεινώνει την κατάσταση;

Σίγουρα η εφαρμογή make up και πούδρας μπλοκάρει τους πόρους και σε συνδυασμό με τη μάσκα προκαλεί προβλήματα. Το make up έχει αλκαλικό PH ώστε να διαρκεί περισσότερο, και η εφαρμογή του στο όξινο περιβάλλον της επιδερμίδας προκαλεί προβλήματα. Συνιστώ τη χρήση αντηλιακής κρέμας με χρώμα που έχει πιο ελαφριά σύσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο Maskne;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθαρίζουμε σωστά το δέρμα μας και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα. Το καλοκαίρι να μην ξεχνάμε την αντηλιακή προστασία και να ανανεώνουμε συχνά τη μάσκα μας. Είναι αλήθεια ότι μέσα στην πανδημία ξεχάσαμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας. Με τη σωστή φροντίδα μπορούμε να προλάβουμε το φαινόμενο και να περιορίσουμε τις συνέπειες από τη συχνή χρήση μάσκας.