5,6,7)Απολαμβάνουμε τα Water Sports και μένουμε ασφαλείς!

Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος,
Head of Research & Development Division TÜV AUSTRIA HELLAS

Το ιδιωτικό πρωτόκολλο Water Sports Certified Quality αναπτύχθηκε από την TÜV AUSTRIA Hellas, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “Safe Water Sports” με στόχο την αναβάθμιση και τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών water sports σε υψηλά επίπεδα και της πρόληψης ατυχημάτων κατά την παροχή τους στις θάλασσές μας. Παράλληλα μέσα από τη διεθνή προβολή της συνέπειας και οργάνωσης των πιστοποιημένων υπηρεσιών Θαλάσσιων Sports, συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου της χώρας.

Αποτελεί καινοτόμο πιστοποίηση για τα θαλάσσια σπορ (μηχανοκίνητα και μη μηχανοκίνητα) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με άμεσα οφέλη για τους μικρούς και μεγάλους χρήστες και λάτρεις των water sports και ως εκ τούτου για κάθε Water Sports Centre.

Κεντρικοί άξονες του πρωτοκόλλου είναι:

  • Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός ισχυρού μηχανισμού που αφορά στη λειτουργία των Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ, με κεντρικά σημεία την ποιοτική εξυπηρέτηση και τους κανόνες ασφάλειας για τους χρήστες
  • Η ενίσχυση και υποστήριξη του branding και της εμπορικής αξίας κάθε τουριστικής επιχείρησης που παρέχει σχετικές υπηρεσίες Θαλάσσιων Σπορ, μέσα από το Σήμα και Πιστοποιητικό του “Water Sports Certified Quality”.

Τα οφέλη από τη λήψη της πιστοποίησης είναι :

  • Ευέλικτος και πρακτικός μηχανισμός καθημερινής λειτουργίας για την παροχή water sports υψηλών προδιαγραφών.
  • Εγκαθίδρυση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή συμβάντων κατά την παροχή υπηρεσιών.
  • Μηχανισμός αποτελεσματικής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κατά την παροχή υπηρεσιών.
  • Διαρκής βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών της επιχείρησης με προφανή πλεονεκτήματα για τους χρήστες.

 

Είναι ασφαλές να κάνουν τα παιδιά watersports στις παραλίες της χώρας μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς! Η απάντηση είναι ναι, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόμαστε τηρούν όλους τους προβλεπόμενους κανονισμούς.

Ποιοι είναι όμως οι κανονισμοί και τι ακριβώς πρέπει να ελέγχουμε;

Όλοι θέλουμε στις διακοπές μας να απαλλαγούμε από το άγχος, οπότε το να ελέγχουμε οι ίδιοι αν και κατά πόσο μια επιχείρηση πληροί τα απαραίτητα standards είναι μάλλον μια ευθύνη που θα μας αγχώσει παρά θα μας καθησυχάσει…

Ο καλύτερος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να διασφαλίσουμε αν μία επιχείρηση είναι κατάλληλη: να διαθέτει πιστοποίηση TUV Austria Hellas. Το χαρακτηριστικό σημαιάκι που φέρουν οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις δηλώνει ότι μπορούν τα παιδιά σας και εσείς φυσικά να χαρείτε τα watersports χωρίς δεύτερες σκέψεις!

 

 

Κωνσταντίνος Ξενέλλης, Ιδιοκτήτης Wave Sports Περίβολος Σαντορίνης

«Είναι ένα σήμα που το πιστεύουμε πολύ και λειτουργεί συμπληρωματικά με την αντίστοιχη κρατική άδεια που έχουμε λάβει. Μακάρι και άλλες επιχειρήσεις να μπουν στη διαδικασία απόκτησης του συγκεκριμένου σήματος. Οι πελάτες και, κυρίως οι ξένοι, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιήσεις, πόσο μάλλον όταν προέρχονται από έναν διεθνώς αναγνωρίσιμο φορέα, όπως η TUV Austria.

Σε ότι αφορά τους πελάτες, για να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα water sports, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν μπάνιο. Πολλές φορές μας έχει τύχει, ειδικά αλλοδαποί τουρίστες, να κλείνουν τέτοια πακέτα χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι. Φυσικά και τους διώχνουμε, διότι η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και η άγνοια κινδύνου από την πλευρά τους, είναι ρίσκο και για τη ζωή τους, αλλά και για τη λειτουργία της επιχείρησης. Δεν σας κρύβω ότι έχει τύχει να μας βαθμολογήσουν με 1 αστέρι επειδή ζητήσαμε δίπλωμα και θέσαμε όριο ηλικίας σε κάποια δραστηριότητα. Σωστή ενημέρωση, υπευθυνότητα και πρόληψη είναι στοιχεία που θα μας γλιτώσουν από πολλές συμφορές».

 

Φώτης Αποστολίδης, Ιδιοκτήτης KEA WATER SPORTS ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΚΕΑ

«Είναι μια πιστοποίηση που δημιουργεί ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, οι οποίοι ακούνε πιο εύκολα τις οδηγίες που τους δίνουμε. Έχουμε τριάντα χρόνια εμπειρίας πάνω στο κομμάτι των θαλάσσιων σπορ και η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα “τρέχει” τα τελευταία 12 χρόνια. Οι πελάτες μας είναι όλων των ηλικιών και δουλεύουμε πολύ και με οικογένειες που φέρνουν τα παιδιά τους για μαθήματα σκι.

Κάθε χρόνο ανανεώνουμε το σήμα μας και περνάμε από έλεγχο της TUV Austria προκειμένου να αποκτήσουμε την πιστοποίηση που αποδεικνύει ότι πληρούμε όλες τις προδιαγραφές. Είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να επενδύουν στην ασφάλεια, για να μπορέσουν με τη σειρά τους οι γονείς να νιώθουν ήσυχοι και να μην αποτρέπουν τα παιδιά τους από την ενασχόληση με τα θαλάσσια σπορ».

 

 

Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

Λεζάντα: Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, Director of Security, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

Όπως μας δήλωσε η Director of Security του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens «Στην εγκατάσταση του Ξενοδοχείου λειτουργεί και το Water Sports Club Vouliagmeni, το οποίο φέρει την πιστοποίηση της TÜV AUSTRIA HELLAS, η οποία, ως ανεξάρτητος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό και τα υδάτινα σπορ. Το σήμα ποιότητας “Certified Safety” το οποίο δίνεται στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής έπειτα από τον έλεγχο και την πιστοποίηση του διεθνούς αναγνωρισμένου φορέα TÜV AUSTRIA HELLAS, αποτελεί σημαντικό παράγοντα διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στις εγκαταστάσεις της Four Seasons, καθώς και της τήρησης συγκεκριμένων πρακτικών και κανόνων ασφαλείας, για την πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα. Γιατί η πιστοποίηση είναι Πολιτισμός!

Η TÜV AUSTRIA Hellas, με μακρά εμπειρία στον κλάδο των Επιθεωρήσεων και της Πιστοποίησης, στέκεται απτά και ουσιαστικά στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας, στηρίζοντας στην πράξη την επανεκκίνηση της αγοράς. Μέσα από την αξιόπιστη ενημέρωση και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για όλο τον κλάδο του Τουρισμού, συμβάλλει στην συνέχεια του κλάδου, βάζοντας τις βάσεις για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και στη φετινή σεζόν».

 

 

Λεζάντα: Eλίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν, PR & Marketing Μanager του οργανισμού Safe Water Sports

Η PR & Marketing Μanager του οργανισμού Safe Water Sports δήλωσε ότι “στόχος του οργανισμού Safe Water Sports είναι η ενημέρωση των πολιτών και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας για την πρόληψη των θαλάσσιων ατυχημάτων και τη μείωση των πνιγμών. Για το χρονικό διάστημα 2017-2020, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 339 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής, σύμφωνα με τα στατιστικά”. Η κα Καραμπετιάν-Νικοτιάν συνέχισε λέγοντας : Θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, η χώρα με τα 147 χλμ συνολικού μήκους ακτογραμμής να είναι όχι μόνο από τις ομορφότερες  χώρες στον κόσμο αλλά και από τις πιο ασφαλείς. Σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas, θέλουμε να αναδειχθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Οι επιχειρήσεις δηλαδή που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (ελέγχονται ετησίως).

Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να ενημερώνεται επαρκώς ώστε να επιλέγει πιστοποιημένες επιχειρήσεις. Σε αυτό συμβάλλει και το application του Safe Water Sports που είναι δωρεάν και μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Η εφαρμογή προτείνεται μάλιστα από τη βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία. Εκεί μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως για παραλίες και τα χαρακτηριστικά τους (βραχώδεις, με άμμο κτλ) και φυσικά για πιστοποιημένες επιχειρήσεις. Επίσης, μέσα από το application μπορεί να ενημερωθεί και για τους κανονισμούς που ισχύουν για το κάθε θαλάσσιο σπορ”.  Δείτε σχετικό βίντεο εδώ https://safewatersports.com/el/component/yendifvideoshare/video/56-safe-water-sports

 

 

Λεζάντα: Σωτήρης Κύπριος,  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Θαλασσίου Σκι και Πρωταθλητής Ευρώπης στις κατηγορίες Μen 3

O κ. Σωτήρης Κύπριος,  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Θαλασσίου Σκι και Πρωταθλητής Ευρώπης στις κατηγορίες Μen 3,  δήλωσε στο Say Yes …to the Press ότι «όσοι ενδιαφέρονται για water sports πρέπει να πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες, ώστε σίγουρα να είναι ασφαλείς».  Επεσήμανε επίσης ότι «μία πιστοποιημένη επιχείρηση είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά».  Μεγάλη σημασία όπως είπε o κ. Κύπριος έχει ο εξοπλισμός που πρέπει πάντα να διασφαλίζεται ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

 

 

 

Λεζάντα: Στέφανος Κουφίδης, Waterski instructor και ιδιοκτήτης της Stefanos Ski School & Boat Hire

 

O κ. Στέφανος Κουφίδης, Waterski instructor και ιδιοκτήτης της Stefanos Ski School & Boat Hire δήλωσε ότι «αυτό που κάνει την Ελλάδα μοναδική είναι ο ήλιος, η θάλασσα και τα νησιά της με τις απέραντες παραλίες. Μια πλούσια ακτογραμμή που προσφέρει  αξέχαστες στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης σε εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Τα θαλάσσια σπορ εδώ και δεκαετίες δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα διασκέδασης και άθλησης  με μοναδικές  μαγευτικές  στιγμές  που συναρπάζουν.

Το Λιμενικό Σώμα, O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων αναψυχής, το Safe Water Sports  και ο  φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα TUV HELLAS  φροντίζουν έτσι ώστε οι επιχειρήσεις ΘΜΑ να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές».

 

Ιωάννης Σιδέρης, Sideris Watersports

Ο κ. Ιωάννης Σιδέρης, αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος που ενδιαφέρεται για watersports επεσήμανε ότι «Θα πρέπει οπωσδήποτε τα σκάφη που κάνουν έλξη να έχουν καθρέφτη και απαραιτήτως να υπάρχει πάντα συνοδηγός στο σκάφος». Τόνισε επίσης, πως «ο εξοπλισμός στο σύνολό του πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί». Αναφορικά με τις πιστοποιήσεις ο κ. Σιδέρης δήλωσε ότι «Δεν είναι φυσικά απαραίτητο να έχει ο κάθε καταναλωτής σαφή εικόνα για την τήρηση όλων των κανονισμών από την εκάστοτε επιχείρηση. Ωστόσο, το σήμα της TUV είναι σήμα κατατεθέν ότι η επιχείρηση είναι υπεύθυνη και ευσυνείδητη. Προεξοφλεί δηλαδή ότι τηρούνται όλοι οι κανονισμοί και οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ασφάλεια».