13)Say Yes …to Self Defense

Αναγνωστάκος Γεώργιος Νικόλαος , Δάσκαλος Πολεμικών Tεχνών – Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος
Ασφάλεια στο δρόμο.
Η παρατηρητικότητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο επιβίωσης στον σύγχρονο δυτικό κόσμο που ζούμε.
Οι μεγαλουπόλεις που ζούμε μπορούν να γίνουν μία μεγάλη και διαρκής παγίδα θανάτου.
Αναρίθμητοι κίνδυνοι μας περιβάλλουν κάθε στιγμή που περνάει. Ανθρωπογενείς ή όχι, οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ πιθανό να εξαλειφθούν ή να περιοριστούν απλά με το να έχουμε τις αισθήσεις μας ενεργές και όχι σε ληθαργική κατάσταση.
Πόσες φορές έχουμε δει στο δρόμο ανθρώπους να κοιτάνε κάτω, την οθόνη του κινητού τους, να φοράνε ακουστικά και στα δύο αυτιά;! Και απλά να περπατάνε μηχανικά… Χωρίς καμία συναίσθηση τους χώρου και του χρόνου γύρω τους, και απλά να κουτουλάνε πάνω σε σταματημένα αμάξια, περαστικούς, κολώνες, φρεάτια κλπ. Φανταστείτε πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει το παραπάνω παράδειγμα αν στη θέση του εμποδίου βάλουμε κάτι ζωντανό. Έναν άνθρωπο. Και ακόμα χειρότερα έναν επιθετικό ή παραβατικό,ο οποίος ψάχνει το επόμενο βολικό του θύμα. Και μάντεψε: μόλις του έδωσες ένα. Θυματοποίησες τον εαυτό σου γιατί δεν προσέχεις γύρω σου. Γιατί όταν θα βρεθείς στο έδαφος θα χρειαστείς τρία δευτερόλεπτα για να καταλάβεις αν έπεσες επειδή σκόνταψες σε μία τσιμεντένια μπάλα του δρόμου ή από τα πόδια ενός επιτιθέμενου.
Και όλα αυτά γιατί δεν προσέχεις γύρω σου. Απλά υπάρχεις στο χώρο. Κοιτάς χωρίς να βλέπεις. Γιατί πήγες σπίτι σου από τον κοντινότερο δρόμο (σκοτεινό, χωρίς κίνηση) και όχι από τον ασφαλέστερο (φωτισμένο, με ανοιχτά καταστήματα κλπ). Δεν έκανες καμία συνειδητή επιλογή σήμερα, σε αντίθεση με τον θύτη σου. Η μάλλον ακόμα χειρότερα, έκανες μία. Να γίνεις το επόμενο βολικό του θύμα.
Άλλαξε συνήθειες. Σταμάτα να περπατάς στον δρόμο μηχανικά, έχε τις αισθήσεις σου σε εγρήγορση και κάνε συνειδητές επιλογές. Μην περιμένεις όταν γίνει το κακό να ψάξεις για το εργαλείο αυτοάμυνας που μπορεί να έχεις στην τσάντα σου. Θα είναι αργά.