9)Πρωινό στις διακοπές

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Ας συζητήσουμε λίγο για ένα πολύ σημαντικό θέμα των διακοπών που αφορά το τι να επιλέξουμε ως πρωϊνό σε ένα ξενοδοχείο, ειδικά όταν πρόκειται για ελεύθερο μπουφέ και οι διακοπές μας πρόκειται να κρατήσουν αρκετές μέρες.

Πάμε να δούμε γιατί εστιάζουμε τόσο πολύ στο πρωινό. Πολύ απλά γιατί ένα πρωινό ξενοδοχείου μπορεί πανεύκολα να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 1000 θερμίδες.

Πάμε να δούμε πως θα κάνουμε τη καλύτερη για μας επιλογή από έναν μπουφέ γεμάτο επιλογές όπως γάλα, γιαούρτι, ψωμάκια, τυριά, αλλαντικά, κρουασάν, σπιτικές πίτες, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδες , χυμούς… Και να μην πεινάς, σου ανοίγει η όρεξη!

Πώς να προσέξουμε;

  • Τρώμε μέχρι το σημείο που χορταίνουμε. Σταματάμε όταν νιώσουμε ότι τρώμε διεκπαιρεωτικά, μόνο και μόνο για να τελειώσουμε αυτά που αρχικά βάλαμε από λαιμαργία στο πιάτο.
  • Προσοχή στη μέθοδο του πιάτου. Αποφεύγουμε τα πρωινά που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες π.χ ψωμί με μέλι + φυσικό χυμό ή κρουασάν με μαρμελάδα. Ένα τέτοιο πρωινό θα μας δώσει εκείνη τη στιγμή πάρα πολλές θερμίδες από υδατάνθρακες, όμως το στομάχι μας θα αδειάσει αρκετά γρήγορα και θα ξανά νιώσουμε πείνα στην παραλία με αποτέλεσμα να καταφύγουμε σε ένα δεύτερο γεύμα με αρκετές θερμίδες, ειδικά αν δεν έχουμε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα σνακ για την παραλία. Για αυτό τον λόγο πρέπει να έχουμε περισσότερη πρωτεΐνη στο πρωινό μας γεύμα, δηλαδή αντί για ψωμί με μέλι επιλέγουμε γιαούρτι με μέλι ή ψωμί με αβγό και αντί για κρουασάν με πραλίνα επιλέγουμε κρουασάν με τυρί. Βλέπουμε τι μας αρέσει και φτιάχνουμε ωραίους συνδυασμούς.
  • Αυξάνουμε τις φυτικές ίνες, που προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό. Αντί λοιπόν για φυσικό χυμό, προτιμάμε ολόκληρο το φρούτο και αντί για μέλι στο γιαούρτι, βάζουμε κάποιο αποξηραμένο φρούτο. Μην ξεχνάμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πολύ βοηθητικά στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που συχνά έχουμε όταν αλλάζουμε περιβάλλον.

Αν λοιπόν προσέξουμε το πρωινό μας στις διακοπές, είναι πολλά τα οφέλη :

  • Δεν θα στερηθούμε
  • Θα νιώσουμε πιο ελαφρύ το στομάχι μας στη παραλία
  • Δεν θα πεινάσουμε άμεσα
  • Θα έχουμε ένα ισορροπημένο θερμιδικά πρωινό που θα μας αφήσει να είμαστε λίγο πιο χαλαροί στα επόμενα γεύματα.

 

Ας συνδυάσουμε λοιπόν την απόλαυση με την ισορροπία  και

…ΚΑΛΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ