3)Samba Cafe: O μετρ του speciality coffee!

 

Της Μαρίας Ακριβού

O Κώστας Καλαφατάς έχοντας μεγαλώσει στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του, την Samba Cafe, μια από τις ιστορικότερες ελληνικές εταιρείες καβουρντίσματος καφέ, έθεσε ως προσωπικό στοίχημα να αναδείξει τις ποιοτικές πτυχές του αγαπημένου ροφήματος των Ελλήνων. Και το κατάφερε!

Ο παππούς του Κώστα, ήταν από τους πρώτους εμπορικούς συνεργάτες του Λουμίδη, επάγγελμα που ακολούθησαν στη συνέχεια ο γιος και ο εγγονός του. Το 1979 ξεκινώντας από το μηδέν, ο πατέρας του Κώστα, Στέφανος, κατάφερε να αναπτύξει ο δικό του δίκτυο, έχοντας ως βασική δραστηριότητα το καβούρδισμα του καφέ για λογαριασμό τρίτων εταιρειών και για απευθείας διάθεση του προϊόντος σε καφετέριες.

Εκείνη την εποχή η αγορά στηριζόταν κυρίως στην κατανάλωση του ελληνικού καφέ με βασικούς πελάτες της Samba να είναι τα καφενεία, τα μπακάλικα, αλλά και οι φούρνοι. Την περίοδο 1994-1995 τα δεδομένα άλλαξαν καθώς οι Έλληνες άρχισαν να μυούνται στην κατανάλωση του καφέ φίλτρου και να εκπαιδεύονται στα διαφορετικά χαρμάνια που κυκλοφορούσαν, ενώ άρχισαν να μαθαίνουν τους μονοποικιλιακούς καφέδες και να επιλέγουν διαφόρων ειδών ροφήματα, όπως τσάι και σοκολάτες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Samba ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν στην ελληνική αγορά καφέδες με αρώματα από τη Βραζιλία, την Κεντρική Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Δίνοντας πάντα έμφαση στο χειροποίητο το ενδιαφέρον της διοίκησης στρεφόταν στο να προσφέρει στον καταναλωτή ένα πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών που να ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

«Σε ετήσια βάση καβουρδίζουμε 300 τόνους καφέ. Είμαστε επικεντρωμένοι στον espresso και στο speciality coffee. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη,  τόσο σε επίπεδο δίκτυου διανομής και καταστημάτων, αλλά και σε επίπεδο ενίσχυσης του brand awareness» λέει ο Κώστας Καλαφατάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Samba Cafe στο Say Yes… to the Press.

Λεζάντα: Κώστας Καλαφατάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Samba Cafe

Αν είσαι λάτρης του καφέ δεν έχεις παρά να περάσεις μια βόλτα από το νέο Samba Coffee Roasters The Shop στο Κολωνάκι. Καφέδες  από τρεις Ηπείρους δοκιμάζονται μέσα από γευσιγνωσίες που διαρκούν μέρες, επιλέγονται με κριτήρια που ξεπερνούν τα συνηθισμένα και καβουρδίζονται έτσι όπως τους αρμόζει για να φτάσουν στην μπάρα του coffee shop. Από κει, οι εξειδικευμένοι barista αναλαμβάνουν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, σερβίροντας τελικά τον καφέ που ταιριάζει σε κάθε πελάτη.

«Σε συνέχεια του πρώτου καταστήματος στο Κολωνάκι το οποίο πηγαίνει ομολογουμένως καλά, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε το Σεπτέμβριο  ομώνυμο café στην περιοχή Πανόρμου» αποκαλύπτει ο κ. Καλαφατάς.

Παρότι, όπως λέει, μέσα στην πανδημία δούλεψε αρκετά το take away, μιας και η εστίαση δεν ήταν προσβάσιμη στο κοινό, στην πραγματικότητα ο κόσμος είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω για να απολαύσει τον καφέ του παρέα με φίλους και εκτός σπιτιού.

« Ο καφές έχει κοινωνική προέκταση. Ο κόσμος θέλει να βγει στα μαγαζιά για να πιει το αγαπημένο του ρόφημα και να κοινωνικοποιηθεί. Ο fredo espresso εξακολουθεί και παραμένει ο ηγέτης των καφέδων. Εξίσου μεγάλη ζήτηση έχουν τα ροφήματα με γάλα, όπως ο flat white και ο cappuccino, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει σταδιακά ο cold brew. Πρόκειται για κρύα εκχύλιση καφέ και συνιστά ένα πολύ δροσιστικό ρόφημα ειδικά τώρα το καλοκαίρι» καταλήγει ο κ. Καλαφατάς.

Tips για έναν απολαυστικό καφέ

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρότι δεν είναι παραγωγός χώρα, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν κατανάλωσης καφές, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής ενός καλού καφέ ιδίως όταν πρόκειται για παρασκευή του στο σπίτι.

  • Ο καφές πριν από την κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και αγορασμένος από έμπειρο σημείο πώλησης.

 

  • Θα πρέπει να αγοράζεται σε κόκκους και να αλέθεται πριν την παρασκευή του καθώς μετά από μισή ώρα άλεσης χάνει το 80% του αρώματός του.

 

  • Η σωστή αναλογία για έναν καφέ φίλτρου είναι 55-60gr καφέ σε ένα λίτρο νερού, σε θερμοκρασία 94 βαθμών Κελσίου και βράσιμο 2,5 λεπτά.

 

  • Ο ελληνικός καφές χρειάζεται χλιαρό νερό. Η σωστή αναλογία είναι 7gr καφέ (περίπου δύο κουταλιές του γλυκού) σε 70gr νερό.