8)Ξε- απασχόλησε τον εαυτό σου

 

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος

Μία από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είναι να είναι συνέχεια απασχολημένος. Για τους περισσότερους, οι μέρες είναι γεμάτες με υποχρεώσεις, δουλειά, φροντίδα της οικογένειας, των φίλων μας, deadlines που γεννούν στρες και σωματική εξαντληση. Ένα γεμάτο πρόγραμμα, που είναι σχεδόν αδύνατον να εκτελεστεί ικανοποιητικά. Και αν πάλι καταφέρεις και το φέρεις εις πέρας, δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του το άγχος, η θλίψη, η κούραση καθώς και η μη ικανοποίηση των προσωπικών σου επιθυμιών.

Το κίνημα ‘’ Unbusy your life’’, ή αλλιώς βγες από τη συνεχή απασχόληση, έρχεται να αλλάξει όλα τα παραπάνω και υπόσχεται να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το να είσαι συνέχεια απασχολημένος είναι επιλογή. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα εσύ επιλέγεις με το τι θες να ασχοληθείς, τι θέλεις να θέσεις ως προτεραιότητα. Μέσα από το κίνημα της μη απασχόλησης, μπορείς να μάθεις να βιώνεις την καθημερινότητά σου με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει τόσο από την απλοποίηση της ζωής σου από υλικά αντικείμενα όσο και από συναισθηματικές καταστάσεις.

 

Τι θα έλεγες με το να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας δύο εύκολες ασκήσεις:

 

  1. Μπορείς να συλλέξεις σε μία κούτα όσα πράγματα δεν έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο στο σπίτι σου. Αν δεν τα ψάξεις στους επόμενους τρεις μήνες, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τα ξανά χρειαστείς.

 

  1. Το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς αναρωτήσου τι από αυτά που έκανες σήμερα ήταν ανάγκη να γίνει, ποια δραστηριότητα σου άρεσε πραγματικά και τι θα μπορούσες να έχεις αποφύγει;

 

“Μέσα από το λίγο, κάποιες φορές ζεις το πολύ” λένε οι ειδικοί. Αξίζει να το δοκιμάσεις.

 

Ποια άλλα βήματα θα σε οδηγήσουν στην απόκτηση αυτού του τρόπου ζωής;

 

  • Επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Ο χρόνος με τον εαυτό σου είναι από τις πιο πολύτιμες στιγμές που μπορείς να σου χαρίσεις. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως όταν είσαι ξεκούραστος, συμπεριφέρεσαι και πιο όμορφα με περισσότερη κατανόηση προς τους άλλους.
  • Εκτίμησε τις στιγμές βαρεμάρας. Κάποιες φορές το να μη κάνεις τίποτα είναι ότι καλύτερο έχεις να κάνεις. Μέσα από τις στιγμές αυτές συνειδητοποιείς και ποια κομμάτια του εαυτού σου αντέχεις ή όχι.
  • Μάθε να ζητάς βοήθεια. Έχεις συνηθίσει να μη ζητάς υποστήριξη, πιστεύοντας πως έτσι θα φανείς ευάλωτη και τρωτή. Και όμως, με το να ζητάς βοήθεια, έρχεσαι πιο κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Και ξέρεις το γιατί; Γιατί τους κάνεις να αισθάνονται χρήσιμοι στην ζωή σου.
  • Μάθε να λες όχι. Απλό να το λέμε, δύσκολο να το κάνουμε. Πόσα όχι είπες μέσα στην εβδομάδα που πέρασε; Άρχισε να εντοπίζεις ποιου είδους ενοχές σε οδηγούν στο να μην αρνείσαι πράγματα και άρχισε να δουλεύεις πάνω σε αυτές.
  • Καθάρισε το σπίτι σου. Το πιο σημαντικό σε αυτό το βήμα είναι να απαλλαγείς από αντικείμενα που σε βαραίνουν, να υιοθετήσεις ίσως έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, να μπορείς να ελέγχεις τον χώρο σου, να ηρεμείς, να βρίσκεις γαλήνη και ασφάλεια μέσα σ’ αυτόν.
  • Εκπαιδεύσου στην ενσυνειδητότητα. Είναι αυτή η διαδικασία που υποστηρίζει να κάνουμε ένα πράγμα την φορά, ζώντας με όλο μας το είναι το παρόν και τη στιγμή. Αν θέλεις λοιπόν να αισθανθείς πιο ζωντανή και λιγότερο αγχωμένη, ήρθε η στιγμή να αποχαιρετήσει το multitasking.

 

Να θυμάσαι πως όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από δυσάρεστα, συναισθήματα, άγχος, σωματική και ψυχική κόπωση. Πριν τα δοκιμάσεις, μην παραλείψεις να ρωτήσεις στον εαυτό σου “τι είναι αυτό που έχω ανάγκη περισσότερο την δεδομένη στιγμή;”

 

Σου αξίζει μία ευκολότερη ζωή και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!