7)Διακοπές και περιττό βάρος

Κρητικός Αναστάσιος, CPT – PTA
NASM – Weight Loss Specialist
NASM – Women’s Fitness Specialist

Οι διακοπές για τους πιο πολλούς τελείωσαν και σιγά σιγά επιστρέφουμε στις καθημερινές συνήθειές μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν επιστρέψαμε μόνοι μας, αλλά με ίσως λίγο παραπάνω βάρος, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 0.32kg έως και σχεδόν ένα κιλό (καθαρό λίπος). Αυτό είναι κάτι που συνήθως προκαλεί άγχος ίσως και απογοήτευση. Τα καλά νέα είναι πως αν προσέξουμε πάλι λίγο τη διατροφή μας και ειδικά αν προσθέσουμε και την άσκηση, θα επανέλθουμε γρήγορα. Τα άσχημα νέα είναι γι’ αυτούς που αφού γυρίσουν συνεχίζουν να είναι σε mood διακοπών χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Έρευνες έχουν δείξει πως πολλές φορές τα κιλά των διακοπών θέλουν περίπου 6 μήνες για να “φύγουν”. Επίσης, συχνά αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη σταδιακή και συνεχή αύξηση του βάρους μας και ειδικά των ενηλίκων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) τόσο και μεγαλύτερη η αύξηση του βάρους μας κατά τις διακοπές. Δηλαδή, όσο παραπάνω βάρος είχαμε πριν τόσο περισσότερο παίρνουμε κατά βάση και στις διακοπές. Αυτά όλα όμως πρέπει να τονίσω πως ισχύουν μόνο για τους ανθρώπους που αφού γυρίσουν, δεν αλλάξουν το πρόγραμμα διατροφής τους και ούτε προσθέσουν την άσκηση στη ζωή τους.

Μία καλή μέθοδος και πάρα πολύ απλή είναι η εξής: Προσπαθούμε να θυμηθούμε τι τρώγαμε και πόσο πριν τις διακοπές. Σε αυτό το πρόγραμμα απλά μειώνουμε ελαφρώς σε καθημερινή βάση τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά μας, διατηρώντας σταθερή την πρωτεΐνη. Προσθέτουμε άσκηση, όποιο είδος μας αρέσει, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Βέβαια, το βέλτιστο είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνησης με αντιστάσεις (ειδικά οι πολυαρθρικές ασκήσεις). Αφού δείτε το σώμα σας να επανέρχεται, τότε μπορείτε να διαμορφώσετε ένα νέο πρόγραμμα σύμφωνα με τους νέους πια στόχους σας. Θυμηθείτε ότι θέλει χρόνο αλλά και προσοχή κατά τη διαδικασία. Μην ακολουθήσετε ακραίες μεθόδους, διότι στο τέλος θα έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα διότι θα λειτουργήσει σαν boomerang.

Δώστε χρόνο στο σώμα σας και μην το πιέσετε απότομα. Να θυμάστε πως οι διακοπές μπορεί να έφεραν κάποια παραπάνω κιλά, όμως έφεραν επίσης χαρά, ευτυχία και χαλάρωση. Μην βιαστείτε να το χάσετε αυτό!