13)Εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

Μαρία Λιουδάκη
Εναλλακτική θεραπεύτρια

 

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική κατάσταση στην όποια η επένδυση της μήτρας εμφανίζεται αλλού στο σώμα όπως για παράδειγμα στην κοιλιά, στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες. Οι τυπικές θεραπείες της συμβατικής ιατρικής για την πάθηση συνήθως είναι παυσίπονα, ορμονικά φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει η περίπτωση να έχουν επιτυχία 100% αλλά υπάρχει και η περίπτωση να λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα και να πρέπει να ξαναμπούμε σε αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες φυσικές λύσεις που συμβάλλουν στη θεραπεία της ενδομητρίωσης και μπορούν να γίνουν συμπληρωματικά με την κλασσική  ιατρική.

 

Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο της ενδομητρίωσης, βοηθά στην υπογονιμότητα, εναρμονίζει τη ακανόνιστη έμμηνο ρύση καθώς και πολλά άλλα συμπτώματα.

Τα κινέζικα βότανα χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια όπως και ο βελονισμός. Υπάρχουν συνταγές βοτάνων που θρέφουν το αίμα και κινούν την ενέργεια στην κάτω κοιλιακή χώρα προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στο σώμα.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής!

 

Βοτανοθεραπεία

Πολύ καλά αποτελέσματα έχουν επίσης τα βότανα της ινδικής ιατρικής (Ayurveda) καθώς και τα ελληνικά.

Τρίλλιο: προστατεύει τον ενδομήτριο ιστό και ρυθμίζει τη ροή του αίματος.

Αχιλλέα: μειώνει τις κράμπες περιόδου.

Λυγαριά: ενδείκνυται για πολλά ζητήματα του γυναίκειου αναπαραγωγικού συστήματος όπως στειρότητα, ενδομητρίωση, αμηνόρροια, μηνορραγία, ινομυώματα, πόνοι περιόδου.

Χαμομήλι: η χρυσίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο χαμομήλι, καταστέλλει την ανάπτυξη των ενδομητρίων κυττάρων.

Κουρκουμίνη: η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενδομητρίωση μειώνοντας την παραγωγή οιστραδιόλης. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να καταστέλλει τη μετανάστευση ιστών της επένδυσης της μήτρας. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2018 αναφέρεται στους αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικούς και άλλους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.

 

Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική μορφή θεραπείας.

Το σώμα μας έχει 7.200 απολήξεις νεύρων που καταλήγουν στα άνω και κάτω άκρα. Με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς ο ρεφλεξολογος βοηθά το σώμα να αυτοθεραπευτεί και να ισορροπήσει κάποιο όργανο το οποίο δυσλειτουργεί.

Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων του αναπαραγωγικού, του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος, προκειμένου να επανέλθουν πλήρως.