6)Επίλεξε το φθινόπωρο που θέλεις να ζήσεις

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος

 

Το Φθινόπωρο αποτελεί  για πολλούς έναν ακόμη “Γενάρη”, την έναρξη μίας νέας περιόδου, που φέρνει μαζί της νέους στόχους, όνειρα, αλλά και “πρέπει”, τα οποία οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Για κάποιους είναι η αγαπημένη τους εποχή. Μία εποχή αναγέννησης και εξέλιξης. Οι αναμνήσεις του καλοκαιριού ξεπροβάλλουν πάντα κατά το φθινόπωρο, εκεί που τις έχουμε περισσότερη ανάγκη. Πολλές φορές, όμως, δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του το άγχος ή η απελπισία, η εξάντληση και η κούραση, από την ανάγκη μας να τρέξουμε να προλάβουμε όλα εκείνα που αφήσαμε να μας περιμένουν τον Αύγουστο. Σαν να νιώθουμε ενοχές που περάσαμε καλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σαν να τιμωρούμε τον εαυτό μας που υπήρξαν μέρες που δεν κάναμε τίποτα.

 

Τι θα έλεγες φέτος το φθινόπωρό σου να είναι διαφορετικό από όλα τα αλλά; Να είναι μία εποχή που θα την δημιουργήσεις και θα την επιλέξεις μόνος σου, από εσένα για εσένα; Έχω να σου προτείνω μερικές ιδέες:

 

  • Φτιάξε ένα άλμπουμ με όλες τις καλοκαιρινές σου αναμνήσεις. Διάλεξε την αγαπημένη σου ανάμνηση και προσπάθησε να την κάνεις πραγματικότητα και το φθινόπωρο. Τι θα έλεγες για παράδειγμα να πας μια βόλτα στη θάλασσα και να διαβάσεις εκεί το αγαπημένο σου βιβλίο; Να καλέσεις μία φίλη σου και να συναντηθείτε για καφέ μετά τη δουλειά, όπως ακριβώς κάνατε και το καλοκαίρι;

 

  • Βάλε έναν στόχο τη φορά. Δεν είναι ή ώρα να πάρεις χαρτί και μολύβι και να καταγράψεις τους στόχους που θέλεις να υλοποιήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι κάτι που θα σε αγχώσει και σίγουρα δεν είναι εφικτό. Σκέψου έναν στόχο που σου έρχεται στο μυαλό και κατευθύνσου προς εκείνον. Άφησε τους άλλους να περιμένουν.

 

 

  • Η μέρα του “δεν κάνω τίποτα”. Διάλεξε μία ήμερα μέσα στην εβδομάδα, όπου δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα. Βρες λόγους που το οφείλεις αυτό στον εαυτό σου, χωρίς να θυμώνεις και χωρίς να σε κρίνεις. Άλλωστε οι στιγμές που δεν κάνουμε τίποτα είναι αυτές που σκεφτόμαστε περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι στιγμές για τον εαυτό σου.

 

  • Επένδυσε στις στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Δεν αρκούν μόνο οι καλοκαιρινοί μήνες για να δούμε κα να περάσουμε χρόνο με τα πρόσωπα που αγαπάμε. Να αφήνεις χρόνο μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου για τα πρόσωπα που αγαπάς. Να μην περιμένεις τις διακοπές για να τους δεις. Οι σχέσεις είναι από τις καλύτερες επενδύσεις στη ζωή σου. Μην τις παραμελείς. Το Φθινόπωρο είναι μια εποχή που ευνοεί για ευχάριστες, ποιοτικές στιγμές μετα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

  • Επίλεξε κάθε πρωί τις λέξεις που θα λες. Αν ξεκινήσεις τη μέρα σου με αρνητικά φορτισμένες λέξεις, μην περιμένεις να έχει θετική εξέλιξη. Οι λέξεις καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα όσα ζούμε. Πρόσεχε πώς μιλάς, λοιπόν, για την ημέρα σου, για τη σχέση του, τη δουλειά σου, τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

  • Θέσε ουσιαστικούς στόχους. Στόχους όπως θα χάσω κιλά, θα ξεκινήσω γυμναστήριο, θα κόψω το τσιγάρο, είναι χιλιοειπωμένοι στόχοι που άλλοτε έχουν επιτυχία άλλοτε όχι. Τι θα έλεγες αυτή τη φορά να θέσεις στόχους που θα σε κάνουν να δεις την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου; Στόχοι όπως: να σταματήσω την κριτική, να αγαπώ και να αγαπιέμαι, να εκφράζω την αγάπη μου κάθε μέρα, να σταματήσω να λέω ψέματα, να γνωρίσω τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες μου, να κάνω την αυτοκριτική μου, να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου.

 

 

Το Φθινόπωρο μπορεί για σένα να αποτελέσει μία νέα Άνοιξη, μία συνέχεια του Καλοκαιριού ή έναν γλυκό Χειμώνα.  Στο χέρι σου είναι να ζήσεις αυτή την εποχή στο έπακρο!