11)Τι είδους γυμναστική να επιλέξω;

Κρητικός Αναστάσιος, CPT – PTA
NASM – Weight Loss Specialist
NASM – Women’s Fitness Specialist
Facebook
Instagram

Ποιος είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που είναι απαραίτητος για την αφοσίωσή μας σε ένα πρόγραμμα άθλησης; Δεν είναι άλλος από το να βρούμε το είδος που μας αρέσει! Αυτό σημαίνει ότι πριν καταλήξουμε ίσως σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουμε διάφορες μεθόδους. Σε άλλους αρέσει η αερόβια προπόνηση, σε άλλους η άρση βαρών, σε άλλους οι πολεμικές τέχνες κ.α.

Σκεφτείτε το σαν να έχετε ένα μικρό παιδί και θέλετε να ξεκινήσει ένα άθλημα. Τι θα κάνατε; Θα το πηγαίνατε να δοκιμάσει διάφορα αθλήματα, μέχρι να επιλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό θα ήταν πιο συνεπής στις προπονήσεις του και θα το έκανε με απίστευτη χαρά, χωρίς να παραπονιέται ή να λέει συνέχεια ότι δεν θέλει να πάει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τους ενήλικες. Αν βρείτε το είδος που σας αρέσει, τότε θα περιμένετε να έρθει η μέρα και η ώρα της προπόνησης, δεν θα βρίσκετε δικαιολογίες για να μην πάτε και το επίσης σημαντικό είναι πως θα σας γίνει τρόπος ζωής. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να το βάλετε στη ρουτίνα σας και όπως όλοι γνωρίζουμε η ρουτίνα είναι κάτι πολύ δυνατό, οπότε προσπαθήστε να εντάξετε όσα περισσότερα και πιο ποιοτικά πράγματα μπορείτε.

Υπάρχουν όμως κάποιοι παράμετροι που πρέπει να ξέρετε: Μία από αυτές είναι ο στόχος. Αν για παράδειγμα ο στόχος σας είναι να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και την δύναμη του σώματός σας, τότε ένα αερόβιο πρόγραμμα δεν ενδείκνυται για εσάς. Αν ο στόχος σας είναι απλά να αυξήσετε την κίνηση μέσα στην ημέρα σας και να κοινωνικοποιηθείτε, τότε ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα ομαδικό θα ήταν το ιδανικό για εσάς. Ακόμα μία σημαντική παράμετρος είναι η πιθανότητα ύπαρξης κάποιας πάθησης. Υπάρχουν παθήσεις που δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε κάποια είδη άθλησης και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Πριν ξεκινήσουμε κάποιο πρόγραμμα θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας ώστε να μας δώσει το πράσινο φως.

Τέλος η φράση «πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό» ισχύει και στη γυμναστική. Όταν λοιπόν ακούμε για μεθόδους που υπόσχονται γρήγορα και απίστευτα αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να το σκέφτεστε δύο φορές παραπάνω. Και αυτό διότι τις πιο πολλές φορές συμβαίνει ένα από τα δύο, είτε αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες τραυματισμού είτε αυξάνεται ραγδαία η μείωση των χρημάτων μας και χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.