Αλλάζουμε συνήθειες, βάζουμε τέλος στη σπατάλη τροφίμων!

Στην Ελλάδα 98 κιλά τροφίμων κατά μέσο όρο ανά κάτοικο, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια! Ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι κάτι γι’ αυτό, αλλάζοντας επιτέλους συνήθειες…

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας ανήκει στις χώρες που δεν έχουν καλές επιδόσεις στη σπατάλη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι κάνουμε λάθος;

Η σπατάλη τροφίμων είναι συνήθεια
Στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, η σπατάλη τροφίμων είναι ουσιαστικά μία κακή συνήθεια με οδυνηρές συνέπειες. Έχουμε την τάση να αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες σε τρόφιμα από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια είτε επειδή έληξαν (π.χ. συσκευασμένα τρόφιμα), είτε επειδή χάλασαν (π.χ. φρούτα, λαχανικά).
Επιπλέον, δεν υπολογίζουμε σωστά τις μερίδες που πρόκειται να καταναλώσουμε, οπότε ακόμα και όταν παραγγέλνουμε φαγητό στο σπίτι ή πηγαίνουμε σε κάποιο εστιατόριο η παραγγελία μας υπερβαίνει την τελική κατανάλωση… κι έτσι αυτό που περισσεύει καταλήγει και πάλι στα σκουπίδια.
Χαμένο φαγητό και υποσιτισμός…
Ενώ 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής σπαταλώνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, περίπου 690 εκατομμύρια. άνθρωποι υποσιτίζονται και εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από πείνα. Είναι οξύμωρο κι όμως πραγματικό: η τροφή που παράγεται συνολικά στον κόσμο αρκεί για να τραφεί ο πληθυσμός της γης, αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν.
Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε τον υπερκαταναλωτισμό και τη σπατάλη και από την άλλη την πείνα και την έλλειψη.
To περιβαλλοντικό κόστος
Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί αλλά η σπατάλη τροφίμων επιβαρύνει και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προκαλεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη: την κλιματική αλλαγή. Γιατί για να παραχθούν τα τρόφιμα απαιτείται ενέργεια, όπως ενέργεια απαιτείται για να καταλήξουν στον καταναλωτή και στη συνέχεια στους χώρους υγειονομικής ταφής.
Για να αντιληφθούμε πόσο μεγάλο είναι το περιβαλλοντικό κόστος της σπατάλης τροφίμων αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με τρόφιμα που δεν καταναλώνονται. Αλλάζουμε συνήθειες, βάζουμε τέλος στη σπατάλη τροφίμων!


Ο Γρηγόρης λέει όχι στη σπατάλη φαγητού, με πράξεις!
Ο Γρηγόρης εδώ και χρόνια λέει όχι στην σπατάλη τροφίμων και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προσπάθειές του έχουν φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς η εκτίμηση είναι ότι κάθε χρόνο προσφέρονται πάνω από 1.500.000 μερίδες φαγητού από το σύνολο των καταστημάτων Γρηγόρης, με κάθε κατάστημα να διαθέτει περίπου 5.000 μερίδες ετησίως.  

Πώς το πετυχαίνει αυτό;
Με αφοσίωση, δέσμευση και πάνω από όλα εκπαίδευση όλου του προσωπικού.
Κάθε πρωί, όλα τα καταστήματα Γρηγόρης παρασκευάζουν προϊόντα από εκλεκτές πρώτες ύλες, όπως σάντουιτς, σαλάτες, τορτίγιες και φρεσκοψήνουν λαχταριστές πίτες, κουλούρια και γλυκίσματα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που τα επισκέπτονται καθημερινά. Και κάθε βράδυ, όσα από αυτά τα προϊόντα δεν διατεθούν στους πελάτες κατά τη διάρκεια της μέρας, προσφέρονται σε κοινωφελή ιδρύματα και συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο ο Γρηγόρης μηδενίζει τη σπατάλη τροφίμων και ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων.
Επίσης, ο Γρηγόρης έχει συνάψει εδώ και χρόνια μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», προσφέροντας καθημερινά τρόφιμα σε κοινωφελείς φορείς. Η Ντία Χωραφά εκ μέρους της ομάδας του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Από το 2013 έχουμε την τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με την Γρηγόρης, ένθερμο και έμπρακτο υποστηρικτή του έργου του Μπορούμε και του μηνύματός μας «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη».
Τόσο η εταιρεία όσο και καταστήματα Γρηγόρης, ως μέλη του δικτύου «Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων» του Μπορούμε, προσφέρουν τα πλεονάσματα τροφίμων και μερίδων αντίστοιχα σε κοινωφελείς φορείς για την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η αξιοποίηση των πλεονασμάτων τροφίμων με τον βέλτιστο αυτό τρόπο έχει σημαντικό κοινωνικό, και παράλληλα περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται σταθερά δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, καθώς επίσης συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοση του μηνύματος με στόχο όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης».
Προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, ο Γρηγόρης είναι ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» από την έναρξή της, συμβάλλοντας στον κοινό στόχο που είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάληψη δράσεων από όλους. Από την κάθε επιχείρηση, την κάθε βιομηχανία και το κάθε νοικοκυριό. 


Αυτούς που σου φτιάχνουν τη μέρα τους ξέρεις με το μικρό!
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί για τον Γρηγόρη ένα βασικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς όραμά του είναι να μεταδίδει καθημερινά το χαμόγελο σε όλο τον κόσμο μέσω του καφέ και των γεύσεών του, να στηρίζει την κοινωνία με κάθε δυνατό τρόπο και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για όλους!