Χάλασα τη δίαιτα για μια μέρα… Τι να κάνω;

Εκεί λοιπόν που το πήραμε απόφαση και ξεκινήσαμε διατροφή, τσουπ(!) καταλήξαμε (σαν δαιμονισμένοι!) να τρώμε τυλιχτά με πατάτες και τσένταρ και καπάκι 1 γαλακτομπούρεκο!

Σας έχει συμβεί;

Ενώ όλη μέρα μπορεί τηρούμε ευλαβικά τη διατροφή μας, εκεί τις βραδινές ώρες, στο μυαλό μας δημιουργούνται εικόνες από “απαγορευμένα” φαγητά και γλυκά… Και φυσικά νιώθουμε τρομερά αδύναμοι, γιατί ποια θέληση θα μας σταματήσει, όταν στη φαντασία μας σχηματίζονται πίτσες, σουβλάκια, σοκολάτες, παγωτά, και μακαρονάδες; Και την κάνουμε την αμαρτία! Τρώμε δυο-τρεις χιλιάδες θερμίδες σε 15 λεπτά και μετά; Μας πιάνουν οι τύψεις και μετά ο πανικός και καταλήγουμε να ζούμε ένα δράμα! Το οποίο δράμα συνεχίζεται και γίνεται ακόμα χειρότερο όταν “τολμήσουμε” να ζυγιστούμε το επόμενο πρωινό (και βλέπουμε 1½ κιλό πάνω!). Πόσες φορές το έχετε πάθει;
Σαν πρώτη συμβουλή θα σας έλεγα να μην ζυγίζεστε το επόμενο πρωινό μετά από μία μικρή ή μεγάλη παρασπονδία, καθώς και δεν θα δούμε το πραγματικό μας βάρος (κατακράτηση) και θα στεναχωρηθούμε.
Τονίζω και πάλι ότι για να πάρουμε 1 κιλό λίπος πρέπει να καταναλώσουμε 7000 θερμίδες παραπάνω από όσες χρειαζόμαστε για να διατηρηθούμε. Είναι απόλυτα λογικό να είμαστε φουσκωμένοι και να ζυγίζουμε παραπάνω την επόμενη μέρα, οπότε μην πανικοβάλλεστε!

Τι τρώμε λοιπόν την επόμενη μέρα μιας παρασπονδίας;

Το καλύτερο θα ήταν μια αποτοξίνωση με πρωτεΐνη και άφθονα υγρά. Για παράδειγμα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, βραστά αυγά, ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο στήθος, ψάρι όπως γλώσσα ή τσιπούρα, τόνο σε νερό, μοσχαρίσια μπριζόλα άπαχη, ψαρονέφρι και μπιφτέκια χωρίς ψωμί
(προαιρετικά αν θέλετε με πίτουρο βρώμης).
Αν είστε χορτοφάγος ή vegan κάντε μία αποτοξίνωση 2 ημερών, αποφεύγοντας το ψωμί, τη ζάχαρη, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια και τα φυτικά βούτυρα Φυσικά, εκτός από την ποιότητα της τροφής, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και με την ποσότητα. Θα πρότεινα να καταναλώσετε περίπου 1200 θερμίδες.

Ενδεικτικά γεύματα και ποσότητες 1200 θερμίδων για την επόμενη ημέρα μιας μεγάλης παρασπονδίας

– Πρωινό (200 θερμίδες): 2 βραστά αυγά και 2-3 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου με χαμηλά λιπαρά.
– Σνακ (150 θερμίδες): 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 1 κ.σ. πίτουρο βρώμης.
– Μεσημεριανό (500 θερμίδες): 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο με λίγη μουστάρδα και ½ κεσεδάκι Cottage cheese με χαμηλά λιπαρά.
– Ή 1 με 2 φιλέτα γλώσσας με σως γιαουρτιού (γιαούρτι, μουστάρδα, λεμόνι, πάπρικα, μυρωδικά) ή μια τσιπούρα ψητή ή στον ατμό.
– Ή μοσχαρίσια μπιφτέκια με άπαχο κιμά χωρίς ψωμί (2-3) με λίγη μουστάρδα.
– Ή 1 μοσχαρίσια μπριζόλα χωρίς λίπος με σως γιαουρτιού (γιαούρτι, μουστάρδα, λεμόνι, πάπρικα, μυρωδικά).
– Σνακ (100 θερμίδες): 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου.
– Βραδινό (250 θερμίδες): Τόνος σε νερό (100 γραμ.) με λεμόνι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
– Ή μια ομελέτα με 1 κρόκο και 3-4 ασπράδια και ζαμπόν γαλοπούλας στο αντικολλητικό τηγάνι.

Επίσης, να πίνετε άφθονο καθαρό νερό, καφέ χωρίς ζάχαρη (με γάλα αν το επιθυμείτε), πράσινο τσάι και αν νιώσετε έντονη επιθυμία για γλυκιά γεύση, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη (π.χ. τύπου cola χωρίς ζάχαρη ή με στέβια). Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα σας πρότεινα να συνεχίσετε την αποτοξίνωση και δεύτερη ημέρα και να εντάξετε στα γεύματά σας σαλάτα με πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, βραστά ή ψητά
κολοκυθάκια, σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, Kale κλπ. Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζετε στο μεσημεριανό σας πρωτεΐνη χωρίς λίπος με πράσινη σαλάτα.
Αν φυσικά αυξήσετε και τη φυσική σας δραστηριότητα, θα είναι ακόμα καλύτερα.