Γιατί το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να βελτιώσω τη διατροφή μου;

Το καλοκαίρι αποτελεί μία ιδιαίτερη εποχή που επηρεάζει τόσο τη λειτουργία του οργανισμού μας όσο και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι διαθέσιμες διατροφικές επιλογές, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες καθώς και η ανεβασμένη διάθεση, καθιστούν την καλοκαιρινή περίοδο κατάλληλη για δίαιτα και για την απώλεια των κιλών του χειμώνα.
Το καλοκαίρι νιώθουμε περισσότερο την ανάγκη για ένα υγιές σώμα και, πράγματι, οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για τη βελτίωση της διατροφής μας και την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτό;
Περισσότερες επιλογές για σωματική δραστηριότητα
Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, όπως και το γεγονός ότι η μέρα είναι πιο μικρή αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από την υιοθέτηση κάποιου τακτικού προγράμματος άθλησης.
Μειωμένη όρεξη για φαγητό
Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, μας αποτρέπουν από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού καθώς και θερμιδικά πλούσιων τροφών. Επιλέγουμε πιο ελαφριά και λιγότερο λιπαρά γεύματα, ώστε να αποφύγουμε τη δυσφορία.
Αυξημένη κατανάλωση νερού
Η έντονη εφίδρωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της εποχής, αυξάνει την ανάγκη μας για διαρκή ενυδάτωση. Είναι γνωστό πως η κατανάλωση νερού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας.
Καλύτερη ψυχολογία
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο στο μυαλό μας με τις καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμα και οι μικρές διήμερες εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες, ανανεώνουν τη διάθεσή μας και μας γεμίζουν ενέργεια. Αυτό έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία μας καθώς μας δημιουργεί την επιθυμία να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Το καλοκαίρι ωστόσο είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από ανεμελιά και ξεγνοιασιά.
Δυστυχώς, όμως αυτό το αίσθημα χαλαρότητας που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικά λάθη, χωρίς καν να το καταλάβετε.

Ας αναγνωρίσουμε κάποια από αυτά:

1. Συχνή παράλειψη πρωινού γεύματος
Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να παραλείψουμε το πρωινό μας με το σκεπτικό να γλιτώσουμε κάποιες θερμίδες. Ωστόσο, η πρακτική αυτή ίσως δε θα πρέπει να ενθαρρύνεται καθώς από πολλές κλινικές μελέτες φαίνεται ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος
αποτελεί σύμμαχο τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην καλύτερη διαχείρισή του.
Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης πρωινού και της αύξησης του σωματικού βάρους.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που παραλείπουν συχνά το πρωινό (τουλάχιστον 3 φορές/εβδομάδα) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας κατά 11% σε σχέση με άτομα που δεν το παραλείπουν τακτικά (λιγότερο από 2 φορές/εβδομάδα).

2. Άτακτο γευματικό πρότυπο
Συχνά την καλοκαιρινή περίοδο παρεκκλίνουμε από προγράμματα που ακολουθούμε όλη την υπόλοιπη χρονιά και αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει και το γευματικό μας πρότυπο, δηλαδή την συχνότητα των γευμάτων μας μέσα στην ημέρα. Οι συνήθειές μας ως προς τις ώρες που τρώμε και κατά πόσο είμαστε τακτικοί στα γεύματα μας ή όχι, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

3. Υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ
Οι βραδινές εξορμήσεις, οι βόλτες στην παραλία και τα ταξίδια τους καλοκαιρινούς μήνες τείνουν να παρέχουν πολλές ευκαιρίες για να απολαύσουμε αλκοολούχα ποτά.
Το αλκοόλ όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα «θερμιδικά πυκνό» τρόφιμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ αποδίδει πολλές θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες (kcal), περισσότερες δηλαδή από τις θερμίδες που αποδίδει η ίδια ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών και σχεδόν όσες θερμίδες αποδίδει ένα γραμμάριο λίπους!
Επιπλέον, οι θερμίδες που παρέχουν τα αλκοολούχα ποτά χαρακτηρίζονται ως «κενές». Αυτό σημαίνει ότι παρότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού θα μας παρέχει θερμίδες, οι θερμίδες αυτές συνοδεύονται από καθόλου ή από λίγα θρεπτικά συστατικά.

4. Υπέρμετρη κατανάλωση γλυκισμάτων
Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δε γίνεται! Όμως η αυξημένη κατανάλωση του σε συνδυασμό με την κατανάλωση και άλλων γλυκών πλούσιων σε πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. κέικ, μπισκότα) θα της δώσει αρκετές θερμίδες και θα αποτελέσει σίγουρα τροχοπέδη στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα γλυκά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη δεν προκαλούν αίσθημα κορεσμού για μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα το αίσθημα πείνας να κάνει γρήγορα την εμφάνισή του.

5. Δίαιτες Εξπρές
Πολλοί είναι εκείνοι που υποδέχονται το καλοκαίρι με τη διάθεση να χάσουν γρήγορα κιλά.
Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους συχνά υιοθετούν ακραίες διατροφικές συμπεριφορές ή ανορθόδοξες δίαιτες, που συνήθως είναι ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά.
Το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι δίαιτες είναι ότι ναι μεν επιτυγχάνεται ο στόχος, δηλαδή η γρήγορη απώλεια βάρους, ωστόσο η χαρά συνήθως είναι παροδική καθώς το αποτέλεσμα είναι τα κιλά να επιστρέφουν πολύ σύντομα.
Αυτό παρατηρείται καθώς τέτοιες απότομες μειώσεις βάρους είναι ένα σοκ για τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνει αρκετά τις ενεργειακές του δαπάνες, οπότε η επαναπρόσληψη του βάρους να παρατηρείται γρήγορα.