Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν λέμε ψέματα;

Truth vs lies. White two street signs with arrow on metal pole with word. Directional road. Crossroads Road Sign, Two Arrow. Blue sky background. Two way road sign with text.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychology & Behavior Analysis, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν έναν νέο, ενδιαφέροντα τρόπο για να εκθέσουν τους ψεύτες σε πραγματικό χρόνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 164 άτομα και ζητήθηκε η γνώμη τους για τρέχοντα θέματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, τα άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Τους ψεύτες και όσους έλεγαν αλήθεια.

Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες τη γνώμη τους για αυτά τα σημαντικά ζητήματα προκειμένου να εντοπίσουν τους ψεύτες. Για να δώσουν στους συμμετέχοντες ένα κίνητρο προκειμένου να συνεργαστούν, υποσχέθηκαν κατόπιν κλήρωσης να δώσουν ένα χρηματικό έπαθλο σε αυτούς που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τους επιδέξιους ερευνητές.

Επιπλέον, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων κλήθηκαν επίσης να απομνημονεύσουν έναν αριθμό πινακίδας κυκλοφορίας και τα μισά από τα άτομα αυτής της ομάδας είπαν ότι αυτός ο αριθμός θα ήταν πολύ σημαντικός για περαιτέρω διερεύνηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπρεπε να πουν ψέματα και επίσης να απομνημονεύουν τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου τους ήταν λιγότερο καλοί σε σύγκριση με εκείνους που είπαν ψέματα χωρίς κανέναν άλλο προβληματισμό. Ο καθηγητής Aldert Vrij, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η εισαγωγή δευτερευουσών καθηκόντων για αμφισβήτηση μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό ψεμάτων». Πρόσθεσε ότι «οι αλήθειες και τα ψέματα μπορεί να ακούγονται εξίσου αληθοφανή, αρκεί να δίνεται η ευκαιρία στους ομιλητές να σκεφτούν προσεκτικά τι λένε. Όταν η ικανότητα να σκέφτονται σε βάθος μειώνεται, οι αλήθειες ακούγονται πολύ πιο πιθανές από τα ψέματα».