Πώς να αποφύγω τους διατροφικούς πειρασμούς;

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους… γνωστούς πειρασμούς και για όλους είναι
δύσκολο πολλές φορές να συγκρατηθούμε.

Προκειμένου λοιπόν να μην δείτε το βάρος σας να αυξάνεται, θα πρέπει να πολεμήσετε το πρόβλημα από τη ρίζα του, δηλαδή να βρείτε τρόπους να περιορίσετε την πείνα σας. Η λύση στο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι πιο απλή από όσο νομίζετε.

Η καλύτερη στρατηγική, λοιπόν, για να νικήσετε τις λιγούρες σας και κατ’ επέκταση να αποφύγετε την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού, είναι να οργανώσετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής το οποίο περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα υγιεινά σνακ.
Έχοντας προγραμματίσει τα γεύματά σας, όταν προκύψουν οι «επικίνδυνες» λιγούρες για κάτι αλμυρό ή γλυκό, θα έχετε πρόχειρη μια υγιεινή και ολιγοθερμιδική επιλογή.
Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να βγείτε από το διατροφικό σας πλάνο, αφού θα έχετε έτοιμη μια εναλλακτική λύση που θα σας χορτάσει, π.χ. ένα γιαούρτι με βρώμη ή ένα φρούτο. Για να διευκολύνετε τη ζωή και τη… διατροφή σας δημιουργήστε μια λίστα από τα πιάτα που θα θέλατε να φάτε μέσα στην εβδομάδα και οργανώστε μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε. Έτσι, προτού πάτε στο σούπερ μάρκετ θα γνωρίζετε ήδη τι ακριβώς προμήθειες χρειάζεστε.

Συμβουλές για χορταστικά γεύματα

Προτού όμως αρχίσετε να οργανώνετε τα γεύματά σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι επιλέγοντας έξυπνα τις τροφές που βάζετε στο πιάτο σας, θα είστε σε θέση να μειώσετε την πείνα σας και να περιορίσετε τις λιγούρες σας.

– Η πρωτεΐνη μειώνει την πείνα σας χάρη στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού.
Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από το στομάχι και το έντερο,
με αποτέλεσμα να σας παρέχουν ενέργεια, αλλά να σας κάνουν να πεινάτε μετά από λίγο.

– Οι φυτικές ίνες προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό.

Έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτους, αφού έτσι μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερες λιγούρες.
Πολλές φορές μπορεί να νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα να έχει
αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένοι, γεμίζοντας συχνά το ποτήρι σας με νερό.

– Ετοιμάστε μόνοι σας τα γεύματά σας

Τα έτοιμα γεύματα του εστιατορίου και κυρίως των ταχυφαγείων (fast food) έχουν μεγάλη
περιεκτικότητα σε αλάτι και άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Μαγειρεύοντας τα δικά σας υγιεινά και
νόστιμα γεύματα θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε στην επιθυμία για έτοιμο φαγητό. Ετοιμάστε το γεύμα σας πριν πάτε στη δουλειά. Αν έχετε μαζί σας το δικό σας υγιεινό φαγητό, δε θα μπείτε στον πειρασμό να αρπάξετε οτιδήποτε έτοιμο ή να δοκιμάσετε την πίτσα που παρήγγειλαν οι συνεργάτες σας.

–  Αποσπάστε την προσοχή σας

Όταν αντιληφθείτε ότι έρχεται η επιθυμία για φαγητό, προσπαθήστε να απασχολήσετε τον
εαυτό σας με κάτι άλλο:
1- Το ιδανικό θα ήταν να στραφείτε σε μια υγιεινή δραστηριότητα, όπως να περπατήσετε γύρω από το τετράγωνο. Αλλά μπορείτε και να τηλεφωνήσετε σε ένα φίλο ή να ασχοληθείτε με εργασίες του σπιτιού.
2- Οι τροφικές λαχτάρες συνήθως ενεργοποιούνται λόγω ανίας ή κούρασης. Διατηρώντας τον εαυτό σας απασχολημένο θα τον προστατεύσετε από αυτά.