Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα & η σχέση του με τα Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα

Ως «σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα» ΣΚΣ, χαρακτηρίζεται η νευροπάθεια του μέσου νεύρου, η οποία προκαλεί παραισθησίες, πόνο, αιμωδία και άλλα συμπτώματα στην κατανομή του μέσου νεύρου.
Το ΣΚΣ θεωρείται ότι οφείλεται σε συμπίεση του μέσου νεύρου σε κάποιο σημείο της διέλευσής του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Που οφείλεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;
Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ποικίλλουν:
– Στενός σωλήνας: Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν εκ γενετής στενό καρπιαίο σωλήνα.

– Χρόνια επιβάρυνση του χεριού: Άτομα με χειρωνακτικό επάγγελμα προσβάλλονται 3 – 7 φορές συχνότερα.

– Τραυματισμοί: Το κάταγμα της κερκίδας περιφερικά μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

– Φλεγμονές: Τενοντοπάθειες στους 9 τένοντες που περιβάλλουν το νεύρο μπορούν να ασκήσουν πίεση.

Αυτοάνοσα Ρευματικά νοσήματα:
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η φλεγμονή του θυλάκου της άρθρωσης ή του ελύτρου των τενόντων, που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο.

Το ΣΚΣ είναι συχνό ακόμα και σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και μερικές φορές η πρώτη εκδήλωση της νόσου.

– Νεφρική ανεπάρκεια: Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

– Μεταβολικά νοσήματα-διαταραχές: Παθήσεις όπως ο διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία και οι γυναίκες κατά την κύηση, συνοδεύονται από υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου.
Η νόσος αφορά κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο τους άνδρες. Τα συμπτώματα της νόσου οφείλονται στην πίεση του μέσου νεύρου από τον εγκάρσιο σύνδεσμο στην περιοχή του καρπού.


Πώς εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Κυρίαρχο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι οι διαλείπουσες αιμωδίες του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του ημίσεως (κερκιδικού) του παραμέσου δακτύλου, δηλ. στις περιοχές οι οποίες νευρώνονται από το μέσο νεύρο, ενώ το μικρό δάκτυλο σπάνια προσβάλλεται, δεδομένου ότι νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν όλα τα δάκτυλα εάν ταυτόχρονα έχει
προσβληθεί και το ωλένιο νεύρο.

Οι αιμωδίες εμφανίζονται χαρακτηριστικά συνήθως το βράδυ.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την καλή κλινική εξέταση. Απαραίτητο είναι να αποκλειστούν διάφορες παθήσεις που μοιάζουν με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εξαρτάται από το αν το ΣΚΣ είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Μόλις διαγνωστεί το ΣΚΣ δεν πρέπει να προβαίνουμε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση, αλλά να λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς ώστε να διαπιστώνεται ή να αποκλείεται η ύπαρξη κάποιου νοσήματος που είναι δυνατόν να προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση ενός Αυτοάνοσου Ρευματικού ή άλλου νοσήματος ή να είναι μέρος των εκδηλώσεων ενός ήδη γνωστού ή άγνωστου ρευματικού νοσήματος.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ