Δεν κάνει να τρώμε αργά το βράδυ: Μύθος ή αλήθεια;

“Μην τρως αργά το βράδυ!”, μια συμβουλή γνωστή σε όλους. Είναι όμως αλήθεια ότι η ώρα του φαγητού επηρεάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας; Πρόσφατη έρευνα έχει τις απαντήσεις!

Εθελοντές, που τους ζητήθηκε να τρώνε το τελευταίο γεύμα τους τις νυχτερινές ώρες, κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερες θερμίδες, έκαιγαν λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας και παρουσίαζαν βιοχημικές μεταβολές στον λιπώδη ιστό που ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους. Τα παραπάνω αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Η μελέτη είχε δείγμα 16 εθελοντές και συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σημαντικό ότι η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και απέκλεισε έτσι άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, π.χ. το είδος των τροφίμων και η ώρα κατάκλισης.

«Προηγούμενες έρευνες, δικές μας και από άλλες ερευνητικές ομάδες, είχαν δείξει ότι το φαγητό αργά το βράδυ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αυξημένο σωματικό λίπος και μειωμένη πιθανότητα επιτυχούς απώλειας βάρους. Θέλαμε να μάθουμε το γιατί» αναφέρει ο δρ Φρανκ Σιρ.

Αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες

Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος στο εύρος του υπέρβαρου ή του παχύσαρκου. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι οποίες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια διατροφή αλλά με τέσσερις ώρες διαφορά.

Για να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κοιμούνται και να ξυπνούν τις ίδιες ώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της δοκιμής. Ακόμα, τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν από την έναρξη, κλήθηκαν να καταναλώνουν ακριβώς τα ίδια τρόφιμα και τις ίδιες ώρες της ημέρας.

Στο εργαστήριο, οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τακτά διαστήματα ερωτηματολόγια για τα επίπεδα πείνας. Έδιναν δείγματα αίματος και υποβάλλονταν σε μετρήσεις της σωματικής θερμοκρασίας και του ρυθμού δαπάνης ενέργειας. Ορισμένοι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε βιοψίες λιπώδους ιστού για βιοχημικές αναλύσεις.

Τι αποκάλυψαν οι μετρήσεις

Οι εθελοντές που έτρωγαν αργότερα παρουσίαζαν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Ειδικότερα, τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία συνδέεται με το αίσθημα του κορεσμού, ήταν μειωμένη όλο το 24ωρο στην ομάδα του αργοπορημένου δείπνου. Επιπλέον, η ομάδα αυτή δαπανούσε θερμίδες με χαμηλότερο ρυθμό και παρουσίαζε μεταβολές της γονιδιακής δραστηριότητας που σχετίζονται με μείωση της λιπόλυσης και αύξησης της σύνθεσης νέου λίπους.

Tην επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να κάνετε επιδρομή στο ψυγείο πολύ αργά τη νύχτα… ξανασκεφτείτε το!