Το διαφορετικό έργο για τον David Bowie που παρουσίασε ο σκηνοθέτης Brett Morgen πριν το «Moonage Daydream»

Μπορεί η ταινία «Moonage Daydream» του Brett Morgen να κυκλοφορεί επιτέλους στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες των Village Cinemas στις 13 Οκτωβρίου 2022, ωστόσο ο σκηνοθέτης είχε ένα διαφορετικό έργο στο μυαλό του.

Σε μια συνέντευξή του με το Variety, ο Morgen ρωτήθηκε αν συνάντησε ποτέ τον David Bowie. “Συνάντησα τον David το 2007 για να συζητήσω μια πιθανή συνεργασία σε ένα υβριδικό έργο μη μυθοπλασίας, όχι το «Moonage Daydream», κάτι πολύ διαφορετικό που θα βασιζόταν περισσότερο στην περσόνα του”, είπε. “Σε αυτή την ταινία που του πρότεινα, είχα φανταστεί ότι ο David δεν εξελίχθηκε ποτέ μετά τον Ziggy και ότι θα τον βρίσκαμε στο σημερινό Βερολίνο να παίζει τα ίδια τραγούδια τα τελευταία 40 χρόνια σε ένα dive bar στη μέση της νύχτας για τους τελευταίους τέσσερις ανθρώπους στη Γη. Ήταν μια τρελή αναπαράσταση”, μοιράστηκε ο σκηνοθέτης.

Η πρόταση ήταν σε μεγάλο βαθμό σε συμφωνία με τα θέματα της ερήμωσης και το πέρασμα του χρόνου που εμφανίστηκαν σε πολλά από τα τραγούδια του μουσικού, ακόμη και σε ορισμένα από τα έργα που συμμετείχε σαν ηθοποιός, όπως η συχνά ξεχασμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, «The Man Who Fell To Earth». Η ιδέα βασιζόταν στη διάσημη περσόνα που χρησιμοποιούσε ο Bowie στην αρχή της καριέρας του με το όνομα Ziggy Stardust, η οποία, για πολλούς στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βρετανία, ήταν μαγευτική όσον αφορά το στυλ και την ανδρόγυνη εμφάνιση του καλλιτέχνη.

 

Τελικά, ο Brett Morgen θεώρησε πως ένα τέτοιο έργο δε θα μπορούσε να γίνει. “Θα απαιτούσε πολλά γυρίσματα και ο David ήταν ήδη πολύ κοντά στο να βγει στη σύνταξη τότε”, είπε ο σκηνοθέτης. “Ο άνθρωπος που τον εκπροσωπούσε μου τηλεφώνησε μετά και μου είπε, ξέρετε ότι David απόλαυσε την ιδέα, αλλά δεν είναι σε σημείο που να μπορεί να το κάνει αυτό αυτή τη στιγμή”.

 

 

Το «Moonage Daydream» ρίχνει φως στη ζωή και την ιδιοφυΐα του David Bowie, ενός από τους πιο παραγωγικούς και επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας και κυκλοφορεί 13 Οκτωβρίου 2022 στα Village Cinemas.

Πηγές

https://variety.com/2022/film/news/moonage-daydream-david-bowie-brett-morgen-interview-2-1235374551/ 
https://www.filmy.gr/movies-database/moonage-daydream/
https://www.youtube.com/watch?v=CzqoTO2ahPM

Avatar
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).