Ασφάλεια αυτοκινήτου – Σημαντικά σημεία

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για την πλέον γνωστή σε όλους μας ασφάλεια αυτοκινήτου καθώς και για κάποια σημαντικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου σύμφωνα με τον νόμο 489/1976 είναι υποχρεωτική και
οι καθοριζόμενες ασφαλιστικές καλύψεις αφορούν:
Την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες,
για τις οποίες, έχουμε την ευθύνη ως ιδιοκτήτες ή ως οδηγοί ενός οχήματος. Επίσης
ασφαλισμένοι είναι και οι τυχόν τρίτοι επιβαίνοντες στο όχημά μας. Οι ελάχιστες από
τον νόμο υποχρεωτικές καλύψεις είναι:
– Σωματικές Βλάβες: 1.000.000 ευρώ/κατά περίπτωση και κατ’ άτομο
– Υλικές Ζημίες: 1.000.000 ευρώ/κατά περίπτωση ανά ατύχημα

Κάθε ασφαλισμένος πέρα από τις υποχρεωτικές καλύψεις έχει την δυνατότητα να συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριό του πρόσθετες καλύψεις όπως Μικτή ασφάλεια,
Μερική ή Ολική κλοπή, Θραύση κρυστάλλων, Φυσικά φαινόμενα, Οδική Βοήθεια,
Νομική Προστασία Προσωπικό ατύχημα κ.α.
Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξουμε σε αυτό το σημείο είναι αν στις καλύψεις που έχουμε επιλέξει είμαστε πλήρως καλυμμένοι ή εάν υπάρχει κάποιο αρχικό ποσό (απαλλαγή) όπου σε περίπτωση ζημιάς θα πρέπει να καταβάλλουμε εμείς πρώτα και στη συνέχεια να μας καλύψει η ασφαλιστική μας εταιρεία.

Λήγει η ασφάλειά μου σε λίγες ημέρες – Τι να προσέξω

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι το ότι οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε μόνο μια υποτυπώδη έρευνα λίγες ημέρες πριν λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου και μόνο για τις τιμές. Με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν έχει τύχει να κάνουμε χρήση του συμβολαίου μας για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι καλύψεις δεν θα τις έχουμε ερευνήσει περαιτέρω, και υπάρχει περίπτωση να μην καλυπτόμαστε όπως πιστεύουμε με το συμβόλαιό μας.
Ως εκ τούτου, η επιλογή να ανανεώσουμε την ασφάλεια αυτοκινήτου δυο-τρεις ημέρες πριν τη λήξη της, έχοντας και την πίεση του χρόνου, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε αν έχουμε πράγματι την σωστή κάλυψη. Επιπλέον ενώ θεωρούμε ότι έχουμε κάνει την ιδανική ασφάλιση αυτοκινήτου, ενδέχεται να πληρώνουμε ακριβότερα ασφάλιστρα από το μέσο όρο της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, κάνοντας τον απαραίτητο συγκριτικό έλεγχο κόστους και καλύψεων μια έως και δυο εβδομάδες πριν λήξει το ασφαλιστήριό μας για να έχουμε το πλεονέκτημα του χρόνου.

Το χαμηλότερο κόστος δεν είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής

Από την άλλη, η ασφάλιση αυτοκινήτου που γίνεται αποκλειστικά και μόνο με το ποιος μας προσφέρει τα χαμηλότερα ασφάλιστρα, έχει αποδειχθεί μια εσφαλμένη τακτική.
Ιδίως αν δεν έχουμε μελετήσει αναλυτικά τις συνολικές καλύψεις που μας δίνουν, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς για να μην χρειαστεί την κρίσιμη εκείνη ώρα να ψάχνουμε για τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε κοστίζοντάς μας σε χρόνο, χρήμα, άγχος και ταλαιπωρία.
Στην προσπάθειά μας λοιπόν να μειώσουμε το κόστος των ασφαλίστρων, ενδέχεται
να αφαιρέσουμε προαιρετικές καλύψεις που όμως σε περίπτωση ζημιάς θα μας κοστίσουν πολύ περισσότερο από το να τις είχαμε μέσα στο συμβόλαιό μας.

Bonus!

Με ένα κλικ έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός μας μαζί με το ΑΦΜ, θα
μας επιβεβαιώσει ότι το αυτοκίνητο μας βρίσκεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων!

Χρυσούλα Βλάχου
Ασφαλιστική & Επενδυτική Σύμβουλος Website: www.cpvinsurance.gr Email: cpvinsurance@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/cpvinsurance Instagram: https://www.instagram.com/cpvinsurance/