Χοληστερίνη: Μύθοι και αλήθειες

Χοληστερίνη. Ένας μύθος. Γιατί είναι απαραίτητη.
Έχει καθιερωθεί ότι η χοληστερίνη είναι βλαβερή για τον οργανισμό. Και όμως, η χοληστερίνη είναι δομική ουσία, απαραίτητη για τη ζωή μας. Οι συνάψεις, οι ζωτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και οπουδήποτε αλλού γίνονται αποκλειστικά από χοληστερίνη.
Η βιταμίνη D συντίθεται από τη χοληστερίνη, από τη δράση των ηλιακών ακτίνων στο δέρμα μας. Όλα τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται χοληστερίνη στις κυτταρικές τους μεμβράνες, αφού η χοληστερίνη τους παρέχει δομική ακεραιότητα.
Η χοληστερίνη είναι επίσης δομικός λίθος για πολλές ορμόνες. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη περίπου από 1000mg χοληστερίνης την ημέρα για να λειτουργεί σωστά.
Ακόμα και αν δεν φάμε καθόλου ζωικά τρόφιμα που περιέχουν χοληστερίνη, το ήπαρ θα παράγει αυτή την ποσότητα χοληστερίνης.
Μέχρι πρότινος εθεωρείτο ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκύπτει από το απλό γεγονός της αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα.
Η μόνη αποδεκτή θεραπεία ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης και η υιοθέτηση μιας διατροφή με αυστηρό περιορισμό στην πρόσληψη λίπους.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ σύμφωνα με την Αμερικανική
Καρδιολογική Εταιρεία:
Αποτελεί τον 7ο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (μετά από Κάπνισμα, Α.Υ., Σ.Δ., χαμηλή σωματική δραστηριότητα, παχυσαρκία, ψυχικούς παράγοντες).
Πριν από μερικά χρόνια, ανακαλύφτηκε ότι η φλεγμονή στο τοίχωμα των αρτηριών είναι η πραγματική αιτία που προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις και το γεγονός αυτό, σιγά-σιγά οδήγησε σε μια παραδειγματική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Χωρίς τη φλεγμονή, η χοληστερίνη κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα, και δεν συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αρτηριών με αποτέλεσμα καρδιαγγειακές παθήσεις και
εγκεφαλικά επεισόδια.

Η φλεγμονή είναι η αιτία που παγιδεύει τη χοληστερίνη
Η φλεγμονή είναι απλώς η φυσική άμυνα του οργανισμού μας σε ξένους εισβολείς, όπως βακτήρια, τοξίνες και ιούς. Η χρόνια φλεγμονή είναι βλαβερή, σε αντίθεση με την
οξεία φλεγμονή που είναι ευεργετική.

Τι αποτρέπει την χρόνια φλεγμονή;
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα (ω3, ω6) αναμφισβήτητα έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και μάλιστα σε ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα.
Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν πως η ιδανική αναλογία είναι 1 προς 1. Δηλαδή για κάθε ένα γραμμάριο Ω3 πρέπει να καταναλώνουμε το πολύ 1 γραμμάριο Ω6 λιπαρά οξέα.
Αν αυτή η ισορροπία διαταραχτεί από την κατανάλωση υπερβολικών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, η κυτταρική μεμβράνη παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες και οι οποίες προκαλούν άμεσα φλεγμονή. Στην διατροφή Δυτικού τύπου η σχέση κυμαίνεται από 15/1 έως και 16,7/1! Οι διατροφικές συνήθειες Δυτικού τύπου πάσχουν από σοβαρή έλλειψη σε Ω3 λιπαρά οξέα ενώ τα περισσότερα φαγητά είναι φορτωμένα με μεγάλες ποσότητες Ω6 λιπαρών οξέων καθώς και trans λιπαρών που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία.

Έτσι προκαλούνται:
– καρδιαγγειακά προβλήματα
– πήξη των αιμοπεταλίων
– θρόμβωση και στένωση των αγγείων
– διάφορες μορφές καρκίνου
– αυτοάνοσα νοσήματα

Συμπερασματικά
Η Χοληστερίνη δεν αποτελεί τοξική ουσία αλλά μία δομική ουσία απαραίτητη για πολλά στοιχεία του οργανισμού.
Αποτελεί με άλλα λόγια έναν υπερεκτιμημένο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις. Πρέπει να συνεκτιμάται και με άλλους παράγοντες κινδύνου για να χορηγηθεί αντιλιπιδαιμική θεραπεία (Κάπνισμα, Αρτηριακή Υπέρταση, Σ.Δ. κ.ά.).

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ