Valentine: Η ταινία τρόμου εμπνευσμένη από την Γιορτή των Ερωτευμένων

Το Valentine είναι μια αμερικανική ταινία του 2001 σε σκηνοθεσία Jamie Blanks. Πρωταγωνιστούν οι Denise Richards, David Boreanaz, Marley Shelton, Jessica Capshaw και Katherine Heigl. Η ταινία είναι μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Tom Savage.

Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα γυναικών στο San Francisco που καταδιώκονται από έναν δολοφόνο που φοράει μάσκα του θεού της ερωτικής αγάπης, της έλξης και της στοργής Cupid. Η ταινία κόστισε για να γυριστεί 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι παγκόσμιες εισπράξεις της έφτασαν περίπου στα 37 χιλιάδες δολάρια. Το Valentine κυκλοφόρησε το 2001, αλλά έχει πολλά στοιχεία που το κάνουν να θυμίζει τις κλασικές σλάσερ ταινίες της δεκαετίας του 1980. Αν και η ταινία έχει μάλλον αποθαρρυντικές βαθμολογίες στο IMDb και στο Rotten Tomatoes, στο Amazon είναι βαθμολογημένη με 4.4/5 αστέρια και έχει κατά κύριο λόγο θετικές κριτικές.

Μπορεί η ταινία Valentine να έχει αρκετά φυλετικά στερεότυπα, δεν παύει όμως να είναι ένα καλό σλάσερ και μια ξεχωριστή ματιά στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Παρά τις μέτριες κριτικές, η ταινία έχει ένα ξεχωριστό soundtrack που οι περισσότεροι θεατές της βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρον. Ο Kevin Thomas των Los Angeles Times έδωσε μια θετική κριτική στο Valentine, αποκαλώντας το ως μιαέξυπνη, κομψή ταινία τρόμου που προσφέρει μια νέα διαστροφή στο πάντα αξιόπιστο θέμα της εκδίκησης και δίνει σε μια σειρά από ταλαντούχους νέους ηθοποιούς σταθερούς ρόλους που αυτό λειτουργεί ως πλεονέκτημα. Ο κριτικός έχει δίκαιο, καθώς σίγουρα η ταινία έχει αρκετό ενδιαφέρον και χειρίζεται καλά το θέμα που την απασχολεί, όμως δεν παύει να είναι μια ταινία που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου τύπου σλάσερ των 80’s, αν θέλετε να έχετε την εμπειρία ενός υπέροχου soundtrack και εάν για κάποιο λόγο θέλετε να ξεφύγετε από τη σκιά της κλασικής ταινίας τρόμου με θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο My Bloody Valentine, τότε το Valentine είναι μια υπέροχη επιλογή.

 

Σημείωση: Το άρθρο με μερικές αλλαγές δημοσιεύθηκε αρχικά στο Three Pixels Lab στις 14 Φεβρουαρίου 2021.

Πηγές:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cupid

https://www.the-numbers.com/movie/Valentine

https://www.boxofficemojo.com/title/tt0242998/

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%81_%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1

https://www.imdb.com/title/tt0242998/

https://www.rottentomatoes.com/m/valentine

https://www.amazon.com/Valentine-David-Boreanaz/dp/B000SW2EUO

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2001-feb-03-ca-20450-story.html

Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).