Physical copies ταινιών: Έρχεται το τέλος του DVD και του Blu Ray;

Διαγραμμένο πλέον tweet του Jerry Beck προμηνύει το τέλος των physical copies ταινιών; Δημοσίευμα του Fortress of Solitude δίνει την απάντηση.

Ακόμα και στην εποχή των υπηρεσιών streaming, είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εμάς αγοράζουμε ακόμα ταινίες σε DVD ή Blu Ray, ενώ η κυκλοφορία 4K Ultra HD τίτλων δηλώνει πως οι εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν σημασία στις physical copies. Αυτός ο τρόπος διανομής ταινιών, όμως, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του. Τα νέα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Twitter, όταν ο Jerry Beck αποκάλυψε ότι η Warner Bros. σκοπεύει να τερματίσει ή να καταργήσει σταδιακά τη διανομή DVD και Blu-ray έως το 2022. Γεγονός που φαίνεται να ισχύει αν κοιτάξει κάνεις τα ράφια των καταστημάτων που πουλάνε ταινίες το 2023.

 

Το tweet, το οποίο έχει πλέον αφαιρεθεί από το Twitter, είχε ως εξής: “Από αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σχέδια για τον εορτασμό των επετείων του Daffy ή του Tweety τον επόμενο χρόνο ή ποτέ ξανά. Η εταιρεία μεταβαίνει αργά, μακριά από τα physical media. Δεν υπάρχουν σχέδια για (σ.σ. διανομή) των κλασικών κινουμένων σχεδίων σε DVD ή Blu-ray…” Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως αυτό αφορά μόνο στα κλασικά κινούμενα σχέδια της Warner Bros., όμως στη συνέχεια ο Beck αναφέρει πως η εταιρεία θα δώσει πλέον προτεραιότητα στη διανομή ταινιών μέσω streaming και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα του HBO Max.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούμε πως η αγορά ταινιών σε physical copies μας δίνει την ασφάλεια πως μια ταινία μας ανήκει. Αυτό δεν ισχύει. Παράλληλα, η μετατροπή μιας ταινίας DVD/Blu Ray σε ψηφιακή μορφή είναι παράνομη κίνηση και διώκεται ποινικά. Γιατί όμως;

Το DVD Copy Control Association μας ενημερώνει για τα δικαιώματα που έχει ο θεατής, έχοντας μια ταινία σε physical copy: “ Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν δίσκο DVD ή Blu-ray, δεν αγοράζουν την ίδια την κινηματογραφική ταινία, αλλά αγοράζουν πρόσβαση στην ταινία που παρέχει μόνο το δικαίωμα πρόσβασης στο project σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές της μορφής του (δηλαδή, μέσω της χρήσης ενός DVD player) ή των προδιαγραφών μορφής Blu-ray Disc (δηλ. μέσω της χρήσης ενός προγράμματος αναπαραγωγής μορφής Blu-ray). Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν το αντίγραφο στη λιανική του τιμή επειδή διανέμεται σε ένα συγκεκριμένο μέσο που έχει σκοπό να αναπαράγεται μόνο σε ένα θεατή με την (σ.σ. αντίστοιχη) άδεια.” Άρα, αν θέλουμε να έχουμε την ταινία σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να την αποκτήσουμε σε digital copy.

 

Πηγές

 

Avatar
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).