Λευκά χαμόγελα γεμάτα υγεία

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Το χαμόγελό μας, που είναι μοναδικό στο πρόσωπο όλων,
είναι μια ανοιχτή συστατική επιστολή προς ολόκληρο τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, όταν ένα πρόσωπο είναι διακοσμημένο με ένα όμορφο χαμόγελο, δεν είναι ποτέ άσχημο – ασχέτως αισθητικών προτύπων – όπως κι αν το βλέπουν οι άνθρωποι, παραμένει πάντα ζεστό και ελκυστικό.
Το χαμόγελο είναι απαραίτητο στη ζωή μας. Αυτό είναι μια έκφραση ευτυχίας και επικοινωνίας.
Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να χαμογελάμε. Οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους και
κοιτάζουν ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Η ψυχολογία τονίζει ότι όποιος κερδίζει με χαμόγελο στην επικοινωνία και τον εντυπωσιασμό γίνεται πιο φιλικός και ελκυστικός για τον συνομιλητή του. Πόσες φορές πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει κάποιος συνομιλητής ή ηθοποιός στην τηλεόραση, μόνο και μόνο για το υπέροχο χαμόγελό του! Πόσες φορές όμως δεν αισθανθήκαμε άσχημα από την κακή εμφάνιση των δοντιών μας και δεν γελάσαμε! Ή ακόμα δεν είναι λίγες οι φορές που θέλαμε να κρύψουμε το χαμόγελό μας με τα χέρια μας για να μην φαίνεται.

Το χαμόγελο σχετίζεται στενά με την αυτοεκτίμησή μας και επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα μας και όταν είναι φωτεινό και λευκό, μας κάνει πιο σίγουρους για τον εαυτό μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που έλαβαν κακή οδοντιατρική ή ορθοδοντική φροντίδα στη ζωή τους έχουν μάθει να ανέχονται και γενικά λαμβάνουν αρνητικά σχόλια από άλλους πιο συχνά από τους ενήλικες που έχουν λάβει καλή οδοντιατρική φροντίδα.

Οι έφηβοι και οι νέοι γενικά εμφανίζουν αμφισβητήσιμες στάσεις και αρνητικές αυτοεικόνες. Η
χαμηλή αυτοεκτίμησή τους, τους κάνει ευαίσθητους, επηρεάζονται από την αντίληψή τους για
τον εαυτό τους και σε συνδυασμό με το άγχος των μαθημάτων και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, τους κάνει να αντιδρούν υπερβολικά σε οτιδήποτε και κλονίζει την αντίληψή τους για τον εαυτό τους.

Το στόμα και τα μάτια είναι τα δύο πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι. Τα λευκά
δόντια σημαίνουν υγιή δόντια. Όταν ένας άντρας ή μία γυναίκα χαμογελά, φυσικά θα γίνει πιο
φιλικός με τον συνομιλητή του, θα ενισχύσει την επικοινωνία, θα αποκτήσει περισσότερη
αυτοπεποίθηση και θα γίνει πιο ελκυστικός στο αντίθετο φύλο.
Όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης (σμάλτου) γίνεται κίτρινο, καφέ ή γκρι, δηλαδή όταν χαθεί η λευκότητα, χρησιμοποιείται η τεχνική λεύκανσης για την αφαίρεση αυτών των χρωστικών.

Μέθοδοι λεύκανσης

Πριν τη λεύκανση των δοντιών απαιτείται ενδελεχής στοματικός έλεγχος για να επιλέξουμε τη
μέθοδο θεραπείας που μας ταιριάζει και να κάνουμε αποτρύγωση (καθαρισμό) δοντιών για να
αφαιρέσουμε όλη την οδοντική πλάκα και τρυγία (πέτρα) στην επιφάνεια των δοντιών.

Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι λεύκανσης.

Λεύκανση στο σπίτι
Στο πρώτο ραντεβού παίρνουμε οδοντικά αποτυπώματα για να μπορέσει ο οδοντίατρος να
φτιάξει ειδικούς και εξατομικευμένους νάρθηκες. Στο επόμενο ραντεβού, αφού βεβαιωθεί ότι ο νάρθηκας εφαρμόζει τέλεια, ο οδοντίατρος θα μας δείξει αναλυτικά τον τρόπο χρήσης του
νάρθηκα και τα λευκαντικά υλικά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, θα εφαρμόσουμε το υλικό στο σπίτι και συνήθως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα δούμε τα αποτελέσματα.
Μετά τη θεραπεία πρέπει να κλείσουμε ξανά ραντεβού με τον οδοντίατρο για να ελέγξουμε τα
αποτελέσματα.

Λεύκανση στο ιατρείο
Κατά τη λεύκανση στο οδοντιατρείο, ο οδοντίατρος απομονώνει τα δόντια από τους υπόλοιπους ιστούς του στόματος ώστε το λευκαντικό υλικό να έρχεται σε επαφή μόνο με αυτά. Στη συνέχεια εφαρμόζει το υλικό όσες φορές χρειαστεί και το ενεργοποιεί με την ειδική συσκευή laser για όσο χρόνο είναι απαραίτητο. Τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουμε από την πρώτη κιόλας μέρα αν και το τελικό χρώμα θα σταθεροποιηθεί μετά από μια βδομάδα. Αν ο ασθενής το επιθυμεί η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πάνω από μια φορά.
Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε να συνδυάσετε τις δύο μεθόδους για καλύτερα αποτελέσματα.

Αντενδείξεις
– Αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά της λεύκανσης
– Σε επίτοκες ή γυναίκες που θηλάζουν
– Ασθενείς με περιοδοντίτιδα, κατάγματα στα δόντια, τερηδόνα ή άλλες αλλοιώσεις
– Αν υπάρχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, στεφάνες ή σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια
– Αν υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία στα δόντια (διαβρώσεις ή αποκαλυμμένες ρίζες)
– Παιδιά και εφήβους κάτω από 16 ετών.

Αν δεν παρουσιάζεται κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα και εφόσον ακολουθηθούν
σωστά οι οδηγίες, η μόνη παρενέργεια που ίσως προκύψει είναι μία ευαισθησία στα δόντια η
οποία είναι σε κάθε περίπτωση παροδική και αντιμετωπίζεται με μία απλή οδοντόκρεμα για
ευαίσθητα δόντια. Για ακόμη καλύτερη θωράκιση της αδαμαντίνης (σμάλτου) του δοντιού
συνίσταται η τοπική φθορίωση με ειδικό βερνίκι στο τέλος της διαδικασίας της λεύκανσης.

Διάρκεια
Τα αποτελέσματα της λεύκανσης, διαρκούν μέχρι και δυο έτη, κυρίως αν ο ασθενής δεν
καπνίζει, και είναι τυπικός στην καθημερινή του στοματική υγιεινή και στην κατάλληλη διατροφή και αποφυγή ουσιών με χρωστικές, όπως κόκκινο κρασί, αναψυκτικά, κεράσια, παντζάρια, καφές και μαύρο τσάι.
Συνεπώς, η λεύκανση είναι μία εντελώς ανώδυνη μέθοδος με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε το χρώμα των φυσικών δοντιών μας γρήγορα και οικονομικά.
Αφεθείτε λοιπόν στα χέρια του οδοντιάτρου σας και χαρίστε στον εαυτό σας ένα όμορφο κι αστραφτερό χαμόγελο.

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.