Mε πόσο καθημερινό περπάτημα ισοδυναμεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ισοδυναμεί με… βήματα που βελτιώνουν τη φυσική μας κατάσταση; Με πόσα βήματα όμως;!

Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν πάνω από 2.000 ανθρώπους που έκαναν τρέξιμο σε διάδρομο και μετρήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου τους.

Όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είχαν το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης με όσους έκαναν περίπου 4.000 βήματα την ημέρα στις προηγούμενες μελέτες των ερευνητών.

Φυσικοί λιποδιαλύτες!

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες  που λειτουργούν ως φυσικοί λιποδιαλύτες. Ακόμη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Michael Mi, από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης που παρατηρήσαμε σε όσους ακολουθούσαν πιο υγιεινές δίαιτες ήταν παρόμοια με το να κάνουν καθημερινά πάνω από 4.000 βήματα».

Ήξερες ότι…

Οι φυτικές συμβάλλουν αυξάνουν τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Επίσης, η κατανάλωση φρούτων δεν προκαλεί απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και μειώνουν τον ρυθμό της λιπογένεσης, επειδή προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.