Αυτοάνοση ηπατίτιδα

Η Αυτοάνοση Ηπατίτιδα είναι μια νόσος κατά την οποία το ίδιο το αμυντικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο ήπαρ και προκαλεί φλεγμονή.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Συχνά συνδέεται με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Υπάρχουν δύο τύποι της συγκεκριμένης νόσου:
Η αυτοάνοση ηπατίτιδα κατηγοριοποιείται ως τύπου 1 ή τύπου 2:
– Ο τύπος 1 διαγιγνώσκεται σε εφήβους ή ενήλικες. Αυτός ο τύπος είναι πιο κοινός και συνήθως βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική.
– Ο τύπος 2 διαγιγνώσκεται κυρίως στα παιδιά και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τι προκαλεί αυτοάνοση ηπατίτιδα;

Η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αναπτυχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου. Η αιτία της ασθένειας δεν είναι γνωστή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με άλλες συστηματικές (σε όλο το σώμα) ασθένειες ή έκθεση σε συγκεκριμένα
φάρμακα. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί επίσης να κληρονομείται από έναν γονέα ή έναν παππού που έχει επίσης την ασθένεια.

Η ασθένεια επηρεάζει τον κάθε ασθενή διαφορετικά. Μερικοί ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως:
– Κόπωση / χαμηλή ενεργητικότητα
– Ναυτία
– Κνησμώδες δέρμα ή εξάνθημα
– Κίτρινο χρώμα ή λευκά μάτια (ίκτερος)

Καθώς η βλάβη στο ήπαρ συνεχίζεται και η ηπατική λειτουργία χειροτερεύει, ο ασθενής
μπορεί να παρατηρήσει:
– Πόνο στις αρθρώσεις
– Πόνο στο στομάχι
– Φουσκωμένη κοιλιά
– Μώλωπες και αιμορραγία
– Έμετο
– Σκούρο χρώμα ούρων
– Ανοιχτόχρωμα κόπρανα

Τα συμπτώματα της αυτοάνοσης ηπατίτιδας μπορεί να είναι ήπια στην αρχή και είναι παρόμοια με τη γρίπη, οπότε μπορεί να μην διαγνωστεί αμέσως.
Ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της αυτοάνοσης ηπατίτιδας περιλαμβάνουν:
Ένζυμα ηπατικής λειτουργίας
Πλήρη εξέταση αίματος ή CBC
Πάνελ πήξης
Πίνακα ηλεκτρολυτών
Μπορεί επίσης να χρειαστούν και απεικονιστικές εξετάσεις όπως:
Η αξονική τομογραφία. Μπορεί να δείξει λεπτομερείς εικόνες οποιουδήποτε μέρους του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών, του λίπους και των οργάνων.
Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Αυτό το τεστ προσφέρει λεπτομερείς εικόνες οργάνων και δομών μέσα στο σώμα.
Υπέρηχος. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει μια εικόνα των οργάνων. Μπορεί επίσης να ελέγξει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.
Βιοψία ήπατος. Λαμβάνονται μικρά δείγματα ιστού από το συκώτι με μια βελόνα. Αυτά τα δείγματα ελέγχονται σε μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί ο τύπος της ηπατικής νόσου.
Αυτοάνοσα αντισώματα. Αυτά χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αυτοάνοση ηπατίτιδα ή άλλη ηπατική νόσος με παρόμοια συμπτώματα.

Η θεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν η αυτοάνοση ηπατίτιδα διαπιστωθεί έγκαιρα. Στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της νόσου και η μείωση ή η απαλλαγή από τυχόν συμπτώματα (να είναι σε ύφεση).
Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούνται φάρμακα – κορτικοστεροειδή και άλλα τροποποιητικά του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η αυτοάνοση ηπατίτιδα μπορεί να υποχωρήσει χωρίς τη λήψη φαρμάκων. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια.
Μπορεί να οδηγήσει σε ουλές του ήπατος (κίρρωση). Το ήπαρ μπορεί να καταστραφεί τόσο πολύ που να μην λειτουργεί πλέον. Αυτό ονομάζεται ηπατική ανεπάρκεια. Εάν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Συμπερασματικά
Η νόσος είναι χρόνια και αν δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ