Ασπαρτάμη και συσχέτιση με καρκίνο

Πολλή συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με την αναφορά της IARC για πιθανή
συσχέτιση της ασπαρτάμης με καρκίνους.

Η ασπαρτάμη είναι ένα γλυκαντικό που βρίσκεται σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά.
Πρόσφατα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού
Υγείας, κατέταξε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο. Αυτή η απόφαση βασίστηκε σε περιορισμένα στοιχεία για τον καρκίνο του ήπατος σε μελέτες σε ανθρώπους και τρωκτικά.

Ωστόσο, η κοινή Επιτροπή για τα πρόσθετα Τροφίμων δήλωσε ότι οι ασφαλείς ημερήσιες
ποσότητες κατανάλωσης της ασπαρτάμης δεν θα αλλάξουν (40 mg/kg).
Αυτή η νέα ταξινόμηση δεν πρέπει να ληφθεί ως μια άμεση δήλωση ότι υπάρχει γνωστός
κίνδυνος καρκίνου από την κατανάλωση ασπαρτάμης, αλλά ως μια πρόκληση προς την
επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει καλύτερα τον πιθανό κίνδυνο καρκινογένεσης.

Δεν χρειάζεται ωστόσο κανένας πανικός γιατί αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια κατηγορία
με την ασπαρτάμη βρίσκεται και το κόκκινο κρέας, ενώ τα αλλαντικά και το αλκοόλ
βρίσκονται στη κατηγορία 1 , δηλαδή “καρκινογόνα”.
Άρα μήπως αξίζει περισσότερο να εστιάσουμε σε πιο σημαντικά τρόφιμα και
διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και
αλλαντικών;

Εμείς από τη μεριά μας ως καταναλωτές θα πρέπει:
– Να μην υπερκαταναλώνουμε αναψυκτικά και ροφήματα με ασπαρτάμη
– Να μειώσουμε σταδιακά τη γλυκύτητα της διατροφής, δίνοντας έμφαση σε φυσικά
γλυκά τρόφιμα, όπως τα φρούτα
– Να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της διατροφής μας, ακολουθώντας
υγιεινά πρότυπα διατροφής, όπως η Μεσογειακή διατροφή.