Γιατί η ευλυγισία είναι σημαντική όσο μεγαλώνουμε;

Όσο μεγαλώνουμε η ευλυγισία γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Ας δούμε ποιοι παράγοντες μπορεί να την επηρεάσουν:

  • Το να παραμένουμε αδρανείς. Η σωματική αδράνεια μειώνει σταδιακά το εύρος της κίνησής μας. Όταν είμαστε διαρκώς σε καθιστή θέση και οι μύες μας δεν διεγείρονται, σταδιακά αποδυναμώνονται. Έτσι η ευλυγισία μας είναι περιορισμένη.
  • Το να μην κάνουμε διατάσεις. Είναι καλό να τεντωνόμαστε, ειδικά μετά τη γυμναστική. Όταν κάνουμε γυμναστική οι μύες πιέζονται πολύ επειδή αναγκάζονται να συστέλλονται και να χαλαρώνουν συνεχώς. Κάνοντας διατάσεις βοηθάμε το σώμα μας να χαλαρώσει και συμβάλλουμε στην ευλυγισία μας.
  • Η ηλικία επηρεάζει την ευλιγισία μας. Μεγαλώνοντας, οι μύες μας αντικαθίστανται από λίπος και αυτό επηρεάζει την ευλυγισία.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ηλικία τείνει να επηρεάζει την ευλυγισία είναι επειδή συχνά συνοδεύεται από καθιστική ζωή.

Ακόμη, ένας παράγοντας που επηρεάζει την ευλυγισία μας είναι οι περιορισμοί των αρθρώσεων.

Η ευλυγισία μας είναι σημαντική!
Πρέπει να παραμένουμε δραστήριοι σε κάθε ηλικία και να μην είμαστε αδρανείς. Το pilates, η yoga και το tai chi είναι συμβάλλουν στην ευλυγισία και ενδείκνυνται ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.

Φυσικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η ευλυγισία δεν αφορά μόνο τους μυς. Εάν οι μύες μας είναι κοντύτεροι, τραβάνε τα οστά και υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να υποφέρουμε από οστικές παθήσεις ή να υποστούμε κάποιον σοβαρό τραυματισμό.