Και οι δημοσιογράφοι φοβούνται την ΑΙ

Η Google δοκιμάζει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που γράφει ειδήσεις και ξεκίνησε να το προωθεί σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες ως εργαλείο που «βοηθά» τους δημοσιογράφους.

Η εταιρία βρίσκεται σε επαφές με τους New York Times, την Wall Street Journal και την Washington Post!  Το εργαλείο ΑΙ, Genesis, έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες για γεγονότα και στη συνέχεια να συντάσσει άρθρα με πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Με βάση τις αναφορές ανθρώπων που ήταν μάρτυρες, το εργαλείο Genesis μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα από data που το τροφοδοτούν, είτε πρόκειται για γεγονότα της επικαιρότητας είτε για άλλους τύπους πληροφοριών. Η Google πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως ένα είδος “βοηθού” με σκοπό να αυτοματοποιήσουν εργασίες, βρίσκοντας χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι οι επαφές της με εκδότες βρίσκονται σε «αρχικά στάδια» και έχουν στόχο την ανάπτυξη εργαλείων που «βοηθούν τους δημοσιογράφους στην εργασία τους».

Πάντως λίγες μέρες πριν το πρακτορείο Associated Press ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την OpenAI για τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην κάλυψη της ειδησεογραφίας. Το AP χρησιμοποιεί ήδη στα εργαλεία ΑΙ που συντάσσουν αυτόματα άρθρα για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών, ωστόσο η τεχνολογία αυτή δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Οι φόβοι…

Πολλοί είναι εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ο Jeff Jarvis, καθηγητής δημοσιογράφος στο City University της Νέας Υόρκης, δήλωσε στους Times ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το εργαλείο «αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες». Δεδομένου ότι η Google δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το Genesis, δεν είμαστε τώρα σε θέση να ξέρουμε αν θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στη διάδοση και ενίσχυση της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με τους Times, η Google κινείται γρήγορα για να αναπτύξει τεχνολογία AI σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά με την OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft. Ωσόσο, κάτι που ενισχύει τους φόβους για παραπληροφόρηση είναι το γεγονός ότι το ΑΙ Bard συνδέθηκε με την παραπληροφόρηση από την πρώτη στιγμή!