Ποια η σχέση του θηλασμού με τις σχολικές επιδόσεις;

Έχουμε ακούσει πολλές φορές για τα οφέλη του θηλασμού. Τώρα συνδέεται και με τις σχολικές επιδόσεις!

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood» δείχνει ότι ο θηλασμός συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις στις σχολικές εξετάσεις κατά την εφηβεία.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσε δεδομένα από μεγάλο αριθμό παιδιών στη Βρετανία που συμμετείχαν στη Millennium Cohort Study. Πρόκειται για μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 18.818 παιδιά στη Βρετανία που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 2000 και του 2002 και τα οποία παρακολουθήθηκαν στις ηλικίες 3,5,7,11,14,17 και 22 ετών.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν μια αντιπροσωπευτική ομάδα 4.940 συμμετεχόντων ηλικίας ως 16 ετών από την Αγγλία και ανέλυσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τις οποίες πέρασαν αυτά τα παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Τι προέκυψε από τη μελέτη

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο είχε θηλάσει ένα παιδί τόσο καλύτερη επίδοση είχε στις σχολικές εξετάσεις. Ειδικότερα, μόνο το 19,2% των παιδιών που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 12 μήνες απέτυχαν στις εξετάσεις της Γλώσσας σε σύγκριση με ποσοστό 41,7% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει ποτέ. Επιπρόσθετα, το 28,5% των συμμετεχόντων που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 12 μήνες έλαβαν υψηλή βαθμολογία σε σύγκριση με μόλις 9,6% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει.
Αναφορικά με τις εξετάσεις των Mαθηματικών, το 23,7% των παιδιών που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 12 μήνες απέτυχαν, σε σύγκριση με 41,9% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει ποτέ. Επίσης, το 31,4% των παιδιών που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 12 μήνες έλαβαν υψηλή βαθμολογία συγκριτικά με 11% των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσα παιδιά είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 12 μήνες είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν καλό βαθμό και στις δύο εξετάσεις (Γλώσσας και Μαθηματικών) καθώς και 25% λιγότερες πιθανότητες να αποτύχουν στις εξετάσεις της Γλώσσας.

Το rooming in ενισχύει τον μητρικό θηλασμό

Η εφαρμογή του rooming in, δηλαδή της παραμονής του νεογέννητου βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να πετύχει ο θηλασμός αλλά και να ενισχυθεί ο δεσμός μητέρας-παιδιού.