«Στρατιωτική μέθοδος» για χαλαρωτικό ύπνο

Έχετε ακούσει ποτέ ότι η “στρατιωτική μέθοδος” μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε εύκολα και να απολαύσουμε έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γούλιαμ Ρόμπερτς, διευθυντή του Προγράμματος Αθλητιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να αποκοιμηθούμε είναι περίπου είκοσι λεπτά. Τι γίνεται όμως με όσους λόγω του άγχους και άλλων παραγόντων δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν με συνέπεια την επόμενη μέρα να νιώθουν εξουθενωμένοι;

Τι είναι η στρατιωτική μέθοδος ύπνου

Η στρατιωτική μέθοδος έγινε γνωστή από το βιβλίο «1981 Relax and Win: Championship Performance» του προπονητή δρομέων Λόιντ Μπαντ Γουίντερ. Εκεί ο Γουίντερ αναλύει πώς ο στρατός των ΗΠΑ επέβαλε τη συγκεκριμένη τεχνική, αποσκοπώντας να βοηθήσει τους στρατιώτες να κοιμηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η συγκεκριμένη μέθοδος περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνικών χαλάρωσης που περιλαμβάνει βαθιά αναπνοή και μυϊκή χαλάρωση.

Αρχικά ξαπλώνουμε, μένουμε ακίνητοι και χαλαρώνουμε κάθε μυϊκή ομάδα. Εστιάζουμε σε αργές αναπνοές. Ξεκινάμε χαλαρώνοντας τους μυς του προσώπου μας και στη συνέχεια χαλαρώνουμε τους ώμους, ακολουθούν τα χέρια και φτάνουμε ως τις παλάμες. Μετά πηγαίνουμε στον θώρακα και το στομάχι, εστιάζοντας εκεί την προσοχή μας και χαλαρώνοντας. Σειρά έχουν οι μηροί, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών.

Η στρατιωτική μέθοδος ύπνου συμβάλλει στη μείωση του άγχους και μας ηρεμεί. Οι τεχνικές αναπνοής ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στο σώμα να μεταβεί στη φάση της απόλυτης χαλάρωσης.

Tip

Σε κάθε αναπνοή, αυτό που επιδιώκουμε είναι να αισθανόμαστε το σώμα μας όλο και πιο βαρύ να βυθίζεται στο κρεβάτι. Η εισπνοή πρέπει να είναι βαθιά και η εκπνοή αργή.