Συμβουλές διατροφής κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι ειδικοί μιλούν για ένα κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αυξημένων θερμοκρασιών και των προκλήσεων που θέτει η ακραία ζέστη στο σώμα και το μυαλό μας.

Πάμε να δούμε μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας λίγο πιο εύκολη.

– Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τις βαριές τροφές κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

– Περισσότερο από την ποσότητα, οι τύποι των τροφίμων που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, κατά τις περιόδους της έντονης ζέστης, περισσότερα πλούσια σε νερό τρόφιμα, όπως αγγούρια, φυλλώδη λαχανικά, μούρα, καρπούζια κ.λπ.

– Επίσης, συνιστάται να μειώσετε τα πιάτα με βάση το κρέας και τις αμυλούχες τροφές, όπως το ρύζι και το ψωμί. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε αυτόν τον κατάλογο τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασία ή/και γλυκαντικά. Αυτές οι τροφές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και να οδηγήσουν στην παραγωγή υπερβολικής θερμότητας.

– Το να κρατάτε τα μεγέθη των μερίδων σας μικρά και να καταναλώνετε τις θερμίδες σας σε πολλά μικρά γεύματα είναι σίγουρα μια εξαιρετική στρατηγική.

– Επιπλέον, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό ή μη ζαχαρούχα ποτά.

– Τα ρευστά πιάτα, όπως οι κρύες σούπες, είναι ιδανικά για το καλοκαίρι. Όχι μόνο σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι, αλλά είναι επίσης αρκετά εύκολο να τα καταναλώσετε όταν κάνει πολλή ζέστη.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα το σώμα χάνει πολύ περισσότερο νερό. Η συνεχής
αναπλήρωση των χαμένων υγρών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και της υγείας σας, κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

– Μην βασίζετε την κατανάλωση υγρών αποκλειστικά στο αίσθημα της δίψας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να ενυδατώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

– Συνιστάται να πίνετε 2,5-3 λίτρα νερό την ημέρα. Εκτός από το νερό, οι υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν πράσινο τσάι, αφεψήματα κτλ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε συσκευασμένα ποτά και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα, καθώς είναι βέβαιο ότι θα σας αφυδατώσουν. Οι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι μια αξιοπρεπής εναλλακτική λύση, αλλά με μέτρο, καθώς είναι πυκνοί σε φυσικά σάκχαρα. Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης, ακόμη και της φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα, δεν κάνει καλό στην υγεία σας, ειδικά σε περιόδους έντονης ζέστης.

Για να προστατευθούμε λοιπόν από τον καυτό ήλιο, εκτός από το να φοράμε καπέλο και
αντηλιακό, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και τη διατροφή μας. Φρούτα, λαχανικά και
νερό (ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες). Η τριπλέτα της δροσιάς!!!