Tα ανθρωποειδή που θα βοηθήσουν τoν κόσμο!

Σήμερα θα εστιάσουμε στη θετική πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως την παρουσίασε η σύνοδος «AI For Good» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν ανθρωποειδή με δεξιότητες φροντίδας ανθρώπων, τα οποία αντιλαμβάνονται και προσομοιάζουν συναισθήματα. Επιπλέον έχουν ενσυναίσθηση και δεξιότητες στην υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων. Στο πλαίσιο της Συνόδου μάλιστα μια ομάδα ρομπότ και οι δημιουργοί τους δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, στην πρώτη συνέντευξη τύπου ανθρώπων και ρομπότ στον κόσμο!

Οι ασύλληπτες δυνατότητες των ρομπότ

Οι δυνατότητες των ρομπότ όπως όλα δείχνουν θα εκτοξευτούν τα επόμενα πέντε χρόνια με τον ίδιο τρόπο που συνέβη φέτος με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα chatbots.

Παγκόσμια συνεργασία

Η Γενική Γραμματέας της ITU Ντόριν Μπόγκντάν Μάρτιν κάλεσε για παγκόσμια συνεργασία με σκοπό να «διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, προλαμβάνοντας και μετριάζοντας τις βλάβες». Σε ένα ιδανικό σενάριο, η Ντόριν Μπόγκνταν Μάρτιν είπε ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε επιτυχώς την τεχνητή νοημοσύνη για να βρούμε θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Ακόμη, να ενισχύσουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας αλλά και να υποστηρίξουμε τους αγρότες.

Από την άλλη ένα δυστοπικό μέλλον είναι επίσης δυνατό, επεσήμανε η κ. Μπόγκνταν Μάρτιν. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως είναι η απώλεια θέσεων εργασίας και η παραπληροφόρηση. Η επικεφαλής της ITU υπογράμμισε ότι το συνέδριο «AI for Good» πραγματοποιείται σε μια «ιστορική» στιγμή τονίζοντας ότι «το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει ακόμη γραφτεί».

50 ρομπότ  – 9 ανθρωποειδή

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερα από 50 ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανθρωποειδών. Τα ανθρωποειδή έχουν τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να υποστηρίξουν τη φροντίδα και την υγεία των ανθρώπων και να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Γνωρίζοντας την Grace, τη Sophia και τη Nadine

To ανθρωποειδές με το όνομα Grace εντυπωσίασε με τις δυνατότητές του! Μπορεί να αναγνωρίσει συναισθήματα, να δείχνει ενσυναίσθηση και να κατανοεί περισσότερες από 100 γλώσσες. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Hanson Robotics και το SingularityNET και χαρακτηρίζεται ως «το κορυφαίο ρομπότ βοηθός νοσηλευτή στον κόσμο».

Η Sophia είναι το πρώτο ρομπότ Πρέσβειρα Καινοτομίας για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Eίναι ταυτόχρονα ένας χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας κατασκευασμένος από τον άνθρωπο που απεικονίζει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και μια πλατφόρμα για προηγμένη ρομποτική και έρευνα τεχνητής νοημοσύνης! Η Sophia είναι διάσημη καθώς έχει εμφανιστεί σε δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα όπως το Tonight Show και το Good Morning Britain.

Η Nadine είναι ένα από τα πιο ρεαλιστικά ανθρωποειδή κοινωνικά ρομπότ στον κόσμο. Η Νάντια Μάγκνενατ Θάλμαν, ειδικός ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ανέφερε πως η Nadine και παρόμοια ρομπότ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους που φροντίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μιλήσει, έχει τραγουδήσει και έχει παίξει μπίνγκο με τους φιλοξενούμενος σε ένα γηροκομείο στη Σιγκαπούρη.