ChatGPT: Ο από μηχανής… γιατρός!

Το ChatGPT είχε τόσο καλές επιδόσεις όσο οι καλά εκπαιδευμένοι γιατροί στο να δίνει διαγνώσεις για ασθενείς που κατέφυγαν σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ολλανδικού νοσοκομείου.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη από τον δρα Χίντε τεν Μπεργκ από το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής και τον δρα Στεφ Kούρστιενς από το Τμήμα Κλινικής Χημείας και Αιματολογίας του Νοσοκομείου Jeroen Bosch στην Ολλανδία.
Ο δρ τεν Μπεργκ αναφέρει: «όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους δοκιμάζαμε το ChatGPT και θελήσαμε να δούμε πόσο καλά αποδίδει σε ορισμένες πολύπλοκες περιπτώσεις διάγνωσης. Ετσι σχεδιάσαμε μια μελέτη προκειμένου να αξιολογήσουμε πόσο καλά μπορεί να εργαστεί το chatbot σε σύγκριση με τους γιατρούς σε ό,τι αφορά περιστατικά επείγουσας ιατρικής».
Στη μελέτη περιελήφθησαν στοιχεία που αφορούσαν 30 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν φροντίδα στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Jeroen Bosch το 2022. Οι ερευνητές εισήγαγαν τις σημειώσεις των γιατρών που περιέθαλψαν τους ασθενείς αναφορικά με τα συμπτώματά τους αλλά και τις κλινικές εξετάσεις που διεξήγαγαν σε δύο εκδόσεις του ChatGPT.
Για κάθε περιστατικό, συγκρίθηκε η λίστα των πιθανών διαγνώσεων που έκανε το chatbot με τη λίστα που είχαν κάνει οι γιατροί καθώς και με την τελική σωστή διάγνωση που έγινε στον κάθε ασθενή. Το αποτέλεσμα; «Το ChatGPT ήταν σε θέση να κάνει ιατρική διάγνωση όπως θα την έκανε ένας γιατρός».