Εύκολες συνταγές για να εντάξουμε τα όσπρια πιο συχνά στη διατροφή μας

Τα όσπρια (ξερά φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα, μαυρομάτικα, ξερά κουκιά) είναι μια πλήρης τροφή, η οποία συνδυάζει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ περιέχουν ελάχιστα έως μηδενικά λιπαρά.

Παράλληλα, είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, προκαλούν κορεσμό στο στομάχι και με τον τρόπο αυτό μας χορταίνουν πιο γρήγορα, αλλά και ρυθμίζουν το σάκχαρο και μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος. Από ανόργανα στοιχεία, τα όσπρια είναι πλούσια σε φώσφορο, ο οποίος μαζί με το ασβέστιο αποτελεί το δομικό συστατικό των οστών, αλλά και σε σίδηρο.
Πολλές φορές στην κλασσική τους μορφή δεν καταναλώνονται από όλους, είτε γιατί κάποιοι δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν (η πιο συχνή δικαιολογία που ακούω στο γραφείο) είτε γιατί δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η γεύση τους.

Για τον λόγο αυτό σας προτείνω 3 διαφορετικές σαλάτες οσπρίων που είναι υπέροχες επιλογές για ισορροπημένα ελαφριά και γρήγορα γεύματα. Είναι ευκαιρία να τα εντάξουμε περισσότερες φορές την εβδομάδα.

– Σαλάτα με φακές, κινόα, τόνο φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και dressing με ελαιόλαδο, ξίδι
μπαλσάμικο, μέλι και μουστάρδα.
– Σαλάτα με ρεβίθια, άγρια ρόκα, λίγη φέτα ή ανθότυρο, dressing με ελαιόλαδο, λεμόνι,
μουστάρδα.
– Πράσινη σαλάτα με φασόλια, κρεμμύδι, πιπεριές ντοματίνια, μαϊντανό και dressing με
ελαιόλαδο, ξίδι, λάιμ.

Διατροφική πληροφορία:
– Η βιταμίνη C του λεμονιού βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου των ρεβιθιών
και των φασολιών. Η ρόκα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά.
– Ο δυόσμος και το κρεμμύδι θα εμπλουτίσουν το πιάτο αυτό με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
– Η κινόα σε συνδυασμό με τη φακή θα δώσουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ανάλογες με αυτές του κρέατος.

Τέλος οι δικαιολογίες λοιπόν. Τα όσπρια μπορούν και πρέπει να είναι βασικό κομμάτι της
εβδομαδιαίας μας διατροφής. Με όποιον τρόπο επιλέξετε να τα φάτε, καλή σας απόλαυση!