Ποιο είδος γυμναστικής μας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα άτομα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, έχουν 12% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, χαρακτηρίζονται από υψηλότερη γνωστική απόδοση.

Οι ερευνητές εξέτασαν το γενετικό υλικό 450.253 συμμετεχόντων. Μετρήθηκε η άλιπη μυϊκή και η λιπώδης μάζα τους. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η άλιπη μάζα παρουσιάζει θετική συσχέτιση με την καλύτερη γνωστική απόδοση αλλά και με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πού οφείλεται η θετική συσχέτιση
Η ύπαρξη περισσότερων μυών συμβάλλει στη βελτίωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου άνοιας, όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπρόσθετα, ορισμένες μυοκίνες, οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται ως απόρροια των μυϊκών συσπάσεων, έχουν νευροπροστατευτική δράση.

Προπόνηση με βάρη

Τα προηγούμενα χρόνια η προπόνηση με βάρη ήταν περισσότερο αντρική υπόθεση. Ένα μεγάλο μέρος των αθλούμενων τα απέφευγε συστηματικά. Τα “παρεξηγημένα” βάρη ωστόσο έχουν πολλά οφέλη. Μεταξύ άλλων, αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και μειώνουν το κοιλιακό λίπος,
βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.