To σνακ που μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Υπάρχει ένα σνακ υγιεινό και νόστιμο που λειτουργεί και ως ασπίδα προστασίας μας από την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, αρκεί μια μερίδα ξηρών καρπών καθημερινά για να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 13.504 ενήλικες από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναλύθηκε η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της κατάθλιψης. Επισημαίνεται ότι στην αρχή της μελέτης κανείς από όσους συμμετείχαν δεν είχε κατάθλιψη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η προστατευτική τους δράση είναι πιθανό να οφείλεται σε ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν μεταξύ άλλων ωμέγα-3 λιπαρά, φαινόλες, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία μας από την κατάθλιψη. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονών είναι πιθανό να επηρεάσουν την εξέλιξη της κατάθλιψης.

Ποια ποσότητα είναι αρκετή
Διαπιστώθηκε ότι σε διάστημα 5,3 ετών, όσοι κατανάλωναν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Επίσης, οι άνθρωποι που είχαν και άλλες υγιεινές συνήθειες και κατανάλωναν καθημερινά μια μερίδα ξηρών καρπών, είχαν περισσότερα οφέλη.
Επιπλέον, οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών και μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Τέλος, η κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.